В хладните пролетни вечери в Неапол е напълно нормално ресторантите да работят след 22 часа вечер, тъй като масите са пълни с туристи, които се наслаждават на ястията си. Но ситуацията по малките улички в сърцето на града преди няколко години беше много по-различна. Джебчийството, грабежите и нападенията бяха често срещани, а центърът на Неапол беше "царството" на Камората - неаполитанската мафия.

Отварянето на Quartieri Spagnol и други, традиционно свързвани с висока престъпност квартали, е симптом за дълбоките промени в криминалния пейзаж на града и заобикалящата го провинция, пише The Economist. 

През 2023 г. регистрираните гангстерски убийства бяха 10, в сравнение с 34 през 2013 г. Опитите за убийство, приписвани на Камората, са намалели през същия период от 17 до едва четири.

Отчасти това се дължи на успехите на полицията. Повечето от по-старите шефове на мафията вече са отстранени, а на 29 март тази година стана ясно, че един от най-могъщите - Франческо Скиавоне, известен още като Сандокан, който ръководи клана, вдъхновил бестселъра на Роберто Савиано „Гомор“, е решил да съдейства на полицията.

И все пак, според полицейския отдел, който се занимава с организираната престъпност на национално ниво, Неапол, заедно с близката Казерта, все още има най-високата плътност на проникване на мафията в сравнение с останалите райони страната. 

Мафията не изчезва, а еволюира

Роза Волпе, която е главен окръжен прокурор за борба с мафията, предупреждава, че статистиката все още не дава много поводи за оптимизъм. 

"Организираната престъпност в Неапол не е намаляла. Тя просто еволюира“, казва тя. 

Според полицейското разузнаване, в самия град има 46 клана и още 24 в околностите. Някои са направили огромни печалби, особено от внос и продажба на кокаин. Най-достоверната оценка за годишния оборот на Камора датира от 2014 г., когато той беше определен на около 3.3 милиарда евро.

Отделни наркотрафиканти са забогатели баснословно. Рафаеле Империале, чийто процес трябва да приключи този месец, притежаваше две откраднати картини на Ван Гог и остров край Дубай. След ареста му през 2021 г. беше установено, че е похарчил почти 7 милиона евро през първото тримесечие на предходната година.

Роза Волпе разделя филиалите на Камората на три припокриващи се категории. Групите, които все още контролират определени райони на града, правят парите си от изнудване, търговия с наркотици и други престъпни дейности. Но през последните години те постепенно биват ограничени, тъй като много от техните дългогодишни шефове бяха пратени в затвора. 

На второ място са т. нар. „бебешки банди“ - млади улични престъпници, в много случаи синове и наследници на затворени камористи, чиято територия са натоварени да охраняват. 

Туризъм с марка Камора

Третата група се състои от хора, които досега са избягвали ареста и чийто фокус са легалните инвестиции и "изпирането" на печалбите от наркотрафик. Много от тях вече не са в Италия.

Италианската полиция създаде специален екип за разкриване на схемите за пране на пари в големи размери. Но, според анонимен бизнесмен със семейни връзки с Камората, цитиран от The Economist, голяма част от инвестициите са в малки предприятия - барове, ресторанти и апартаменти, подходящи за краткосрочно отдаване под наем на туристи, които предлагат диверсификация на риска. 

"Ако купите хотел и той бъде конфискуван, вие губите всичко. Ако купите десет кюлчета и две бъдат конфискувани, все още имате осем“, казва още той. Това помага да се обяснят и забележителните промени в централната част на Неапол. Уличната престъпност е лоша за бизнеса, а бизнесът все по-често е там, където могат да се намерят представители на Камората. Много от тях обаче остават активни и в трафика на наркотици.

Хората с личен опит в света на Камората твърдят, че мафиотите, които перат богатството си, имат личен интерес да правят бизнес законно. Това може и да звучи като добра новина, но Волпе не е убедена. 

"Рискът е от замърсяване на законната бизнес система на града", казва тя.