СОФ Кънект - операторът на летище София, официално се присъедини към Глобалния договор на ООН. С тази значима стъпка компанията потвърждава ангажимента си към устойчивостта, социалната отговорност и ценностите на ООН.

Така летище София става първото в България, което се присъединява към световната инициатива, както и единствената компания от транспортния сектор част от Българската мрежа на Глобалния Договор.

Глобалният договор на ООН е най-голямата инициатива за корпоративна устойчивост в света, обединяваща над 17 000 компании и 4 000 организации с идеална цел в над 160 държави и повече от 70 местни мрежи.

Българската мрежа е обединение на компании, образователни институциии и неправителствени организации, което работи вече 10 години след официалното огласяване от генералния сeкретар на ООН н.пр. Бан Ки-Мун.

Местната мрежа осигурява платформа и среда за развитие на компании, които са доказали своите усилия и принос по посока устойчивия растеж на България.

„Присъединяването ни към Глобалния договор на ООН е израз на ангажимента на СОФ Кънект в прилагането и изпълнението на целите за устойчиво развитие. Ще продължим да работим усърдно, за да гарантираме, че нашите операции са в съответсвие с принципите на устойчивост и социална отговорност.", това заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

„Приветстваме СОФ Конект в Мрежата на отговорния бизнес в България. Устойчивата мобилност става все по-важна в глобализирания свят и ангажиментът на оператора на летище София в това отношение има огромно положително въздействие - върху богатата екосистема на летището, хилядите пътници и целия транспортен сектор у нас. Сигурни сме, че ни чакат вълнуващ устойчив полет заедно!“, сподели Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния Договор.

Глобалният договор на ООН e инициатива, която призовава компаниите да възприемат десет универсални принципа в областта на човешките права, трудовите стандарти, околната среда и борбата с корупцията и да ги приложат в своите бизнес стратегии и във всекидневната си работа.

Чрез своя ангажимент по отношение на всеобщо възприети ценности и чрез минимизирането на негативните ефекти от своята стопанската дейност, компаниите могат да дадат своя принос за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН.