Изключително рядко срещана къртица, за която учените знаят сравнително малко, е забелязана и снимана в Австралия, съобщават от местната организация Kanyirninpa Jukurrpa.

Северната торбеста къртица е забелязана в район в северната част на Западна Австралия, населен от коренните жители марту.

Рейнджърите на Kanyirninpa Jukurrpa се натъкват на неуловимата къртица, което е втора среща с животното само в рамките на шест месеца. Обикновено къртицата е виждана само пет до десет пъти на всяко десетилетие.

Известна още като Kakarrarturl, торбестата къртица е сляпа и със закърнели очи. Покрита е с копринена козина и има дълги триъгълни нокти, стърчащи от предните й крака, за да копае в почвата, където лови личинки и земни червеи.

Дълго около 10 сантиметра, животното се характеризира със специфична муцуна и дебела опашка, посочва CNN. Неговият близък роднина - южната торбеста къртица, е малко по-голяма, около 18 сантиметра, и се среща в Централна Австралия.

Джо Беншемеш, експерт по торбести къртици и изследовател в National Malleefowl Recovery Group, ги нарича „най-адаптирания към дупки бозайник в света“ в статия, публикувана в Australian Geographic. Видът е еволюирал, за да издържа на суровите температури на пустинята.

Къртиците прекарват по-голямата част от живота си под земята, като само от време на време излизат на повърхността и остават там за кратко, което обяснява неуловимостта им.

Тежащи само 40-60 грама, „торбестите къртици имат толкова скромни нужди от кислород, така че разчитат на въздуха, който тече между пясъчните зърна“, пише Беншемеш.

Но създанията все още са загадка за учените, което прави всяка среща с тях невероятно вълнуваща за изследователите. Последното регистрирано наблюдение на торбеста къртица е през юни близо до Улуру в Централна Австралия.