Люспениците са сред най-често незаконно ловуваните животни в света.

Неуловимите създания са застрашени, но откриването на мистериозен вид, който е нов за науката, може да помогне на природозащитниците да се борят срещу тяхното изчезване, казват изследователите.

Има осем известни досега вида люспеници - четири открити в Азия и четири в Африка. Самотните бозайници са незаконно ловувани заради месото си и отличителните си бронеподобни люспи, за които някои хора смятат, че носят медицинска стойност.

Учени, изучаващи контрабандни люспи, конфискувани в Хонконг и китайската провинция Юнан между 2012 г. и 2019 г., идентифицират генетични маркери, които не се срещат в нито един известен вид люспеница, наричана още панголин.

Геномният анализ разкрива неочакван девети вид, който екипът нарича Manis mysteria. Изследователите описват своите открития в проучване, публикувано в списание PNAS и цитирано от CNN.

„Бяхме доста изненадани, защото не очаквахме, че нов вид може да бъде открит от иззетите люспи“, казва съавторът на изследването Джинг-Ян Ху, научен сътрудник в Държавната лаборатория за опазване и използване на биоресурси в университета Юнан.

Изследователският екип прави структурен анализ на 33 мащабни проби от няколко различни конфискации. Пет люспи са прикрепени към кожата, а три към ноктите. Останалите проби са от отделни люспи, за които е установено, че са от опашки, гърбове, кореми или глави на люспеници.

Геномиката може да помогне за защитата на застрашените видове

Формата на люспите първоначално предполага, че принадлежат на един от четирите вида панголини, открити в Азия. Но ДНК анализът показва, че техните „геномни данни предоставят солидни и убедителни доказателства, че това е нов вид, различен от признатите преди“, казва Ху.

Намирането на нов „бозайник с голямо тяло“ не е ежедневие, каза д-р Арин Уайлдър, изследовател по консервационна генетика в Алианса за дивата природа на зоопарка в Сан Диего.

Едно от най-новите подобни открития, направени чрез геномика, е идентифицирането през 2017 г. на неизвестен вид орангутан. „Въпреки че не са нечувани, открития, като тези, са доста необичайни“, според Уайлдър, който добавя, че резултатите от изследването на панголините са убедителни.

Ново разбиране на „разнообразието и еволюцията на панголините“

Малко се знае за Manis mysteria, но след като съществуването на вида е установено, природозащитниците ще работят, за да го защитят.

Откриването на девети вид е важно, казва Ху. То „разширява значително настоящите познания за разнообразието и еволюцията на панголините“, според учения.

„Откритието налага повече действия за опазването и съвместни усилия за справяне с незаконната търговия с люспеници. Идентифицирането на този нов вид ще позволи на природозащитниците да съсредоточат усилията си за предотвратяване на изчезването му,“ допълва той.

„След като един вид изчезне, неговото уникално биоразнообразие се губи“, казва Уайлдър. „С откриването на нов вид панголин, който вероятно е застрашен, и с повече изследвания, за да установим неговия обхват, екология, история на живота и природозащитен статус, стратегиите за опазване могат да бъдат специално пригодени, за да се гарантира, че този вид ще оцелее.“

Тъй като Manis mysteria има само малка генетична вариация спрямо други панголини, видът в момента се описва като „загадъчен“.