Галерия за съвременно изкуство в Германия уволни свой служител, след като установила, че прохождащият творец е закачил своя творба като част от изложба.

51-годишният мъж пробил две дупки в стена, за да окачи своя картина в мюнхенската галерия Pinakothek der Moderne. Мъжът предприел тази стъпка с надеждата да направи своя творчески пробив, информират местни медии.

Говорител на галерията е заявил, че картината не е била изложена много дълго време. "Ръководителите забелязват незабавно подобни неща," казва Тине Нелер пред германското издание Süddeutsche Zeitung, допълвайки, че картината е била върната на нейния автор.

Мъжът е бил част от екипа по технически услуги в галерията и описвал себе си като творец на свободна практика. Неговото платно с размери 60 на 120 сантиметра било окачено в празен коридор.

Освен че бил уволнен, бившият служител получил и забрана да посещава галерията. Тя е една от най-големите за съвременно изкуство в Европа, а в нея са изложени творби на художници, като Пабло Пикасо, Макс Ернст, Салвадор Дали и други.

В друг подобен случай от октомври в град Бон служители на Bundeskunsthalle подготвяли изложба, когато забелязали допълнителна картина, изложена от посетител.

"Смятаме, че е забавно и искаме да опознаем твореца. Затова се свържете с нас! Няма проблем. Честна дума," написаха от галерията в X. Впоследствие те информираха, че творецът се е свързал с тях и че води разговори с техния куратор.