Основните политики и стратегии, насърчаващи ESG сектора у нас, ще представи по време на второто издание на събитието ESG - Investing in our future заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков.

Форумът ще се проведе за втора поредна година, събирайки на дискусионната маса представители на бизнеса, властта и одитиращите организации. 

Вижте какво заяви експертът в аванс преди събитието за екипа на Darik Business Review:

Как България насърчава ESG инвестициите от страна на бизнеса и какви са предвидените стимули в тази посока?

България използва многообразие от инструменти и политики, насърчаващи ESG инвестициите.

Министерството на иновациите и растежа управлява и калибрира голяма част от този инструментариум, за да бъде постигнато максимално въздействие както върху икономиката, така и по отношение на средата, в която живеем.

Като цяло, може да се каже, че към този момент е осигурена доста сериозна ликвидност за зелени и социални проекти, като все повече се увеличават и средствата за проекти, свързани с така наречената „дължима грижа“, или отговорност от страна на компаниите да насърчават и благата в полза на обществото.

Институции, като Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на съвета на Европа, подписаха договори с ББР на обща стойност от 700 млн. лв., като едно от основните изисквания е да се финансират основно ESG проекти и инициативи.  

Голяма част от гаранциите, издадени от Европейския инвестиционен фонд в полза на няколко големи български институции, както и тези, които предстоят да бъдат издадени от Фонда на фондовете, следват същите цели, свързани с устойчивост и зелена икономика.  

В този случай, проектите, които могат да бъдат подкрепени през следващите няколко години, биха надвишили 4 млрд. лв. Голяма част от дяловите инструменти на ЕИФ и Фонд на фондовете, както и грантовете по различните оперативни програми на МИР и МОСВ, вече стимулират ESG инициативи.

Моя призив към фирмите е да се интересуват постоянно от тези възможни и да се възползват максимално.

Кои ще са следващите важни акценти в политиките за устойчивост, които България може да приложи и какво може да се очаква на европейско ниво?

Това, което предстои в рамките на страната и заслужава да бъде отбелязано, е, че в най-скоро време би трябвало да бъде гласуван и законът за насърчаване на електромобилността, така че България да успее да изпълни изискванията по ПВУ, а именно да края на 2026 г. автопаркът да разполага с поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки.

За тази цел се предвиждат редица насърчителни мерки, които ще бъдат представени по време на общественото обсъждане на проектозакона.

България също така ще се включи и в новоприетата миналия месец европейска директива, която управлява и насърчава усилията на компаниите да полагат „дължимата грижа“ в полза на обществото. 

Предвижда се да бъде осигурена съответната подкрепа към фирмите, които имат нужда от по-плавен преход при внедряването на тази
регулация.

В същото време, програмата за справедлив преход, която ще подпомага адаптацията на регионите, повлияни от затварянето на въглищните мощности, съсредоточава усилията на няколко министерства, за да бъде осигурена плавна трансформация на засегнатите фирми и хора.  

Това ще е един изключително мащабен проект, който ще засили капацитета на страната ни да се справя с комплексни и мащабни предизвикателства името на благоденствието на обществото.

На европейско ниво може да се очаква актуализацията на множество регулаторни инициативи, които да целят както имплементирането, така и
измерването на ефекта от тяхното прилагане. 

Очаква се да бъдат детайлно адресирани предизвикателства, свързани със събирането и обработката на данни, свързани с прилагането на зелената сделка, европейската таксономия, устойчивата финансова дейност и корпоративната отчетност, както и при регулациите за контрола на въглеродните емисии.  

В тази връзка е изключително важно по-слабите участници в българската икономика да бъдат адекватно подпомагани, за да запазят своята конкурентоспособност.

Бих искал да отбележа, че, всякакви иновации, особено свързани с дигитализацията и по-лесното прилагане на новите регулации, представляват
изключителна бизнес възможност за предприемачите в тази сфера.

Какво означава днес ESG и има ли общ поглед към тази тема от страна на бизнеса, институциите и потребителите?

Все повече и бизнесът, и институциите, и потребителите поставят ESG акцент като приоритет в изборите, които се правят, било то за покупка, доставчик, процес, партньор или бенефициент по програма.

В тази връзка, дори в средносрочен план, ако не се следва невидимата ръка на пазара, голяма част от компаниите биха загубили своята конкурентоспособност.

В днешно време вече е почти невъзможно да останат незабелязани и ненаказани решения на фирмите, които пряко водят до неустойчивост или са в противоречие с обществения интерес.

Кой е Мартин Гиков?

Мартин Гиков е бил изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете. Заемал е ръководни позиции в банковия сектор, работил е в големи международни компании.

Завършил е магистратура по бизнес администрация за висш мениджмънт „Global Executive MBA“ от Виенския икономически университет, WU - Vienna и Щатския Carlson School of Management към Университета на Минесота, САЩ.

Mагистър e по „Счетоводен мениджмънт“ от УНСС. Бакалавър е по „Финанси, икономика и международен бизнес” от Щатския университет на Аризона - ASU. Притежава и редица сертификати и лицензи от NASD, ACCA и Harvard Business School.

ESG - Investing in our future

ESG - Investing in our future ще се състои на 17 април в Planet Schwarz Tech Theater. Входът е свободен и не се изисква регистрация. Конференцията се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.

Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.

Повече можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.