Регулациите в сферата на устойчивото развитие ще бъдат една от централните теми за дискусия по време на форума ESG - Investing in our Future. Това е третото събитие на Darik Business Review, което медията организира в рамките на поредицата Darik Business Radar.  

Сред лекторите на събитието е Христина Пендичева, член на Съвета на директорите на Българска фондова борса, която ще разкаже повече за новите европейски регламенти, които засягат отчетността на листваните на борсата компании, както и за предизвикателствата пред малките и средните предприятия. 

Ето какво коментира тя в аванс за Darik Business Review: 

Какво включват ESG регулациите за листваните компании в момента и кого засягат?  

Преди приемането на Директивата по отношение на отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта (CSRD) само големите дружества, чиито ценни книжа са допуснати до търговия на регулиран пазар и имат над 500 служители, имаха задължение за изготвяне и оповестяване на нефинансова декларация.

С приемането на Регламента за таксономията за тях се въведе и задължение за оповестяване на информация как и до каква степен дейностите на предприятието са свързани с икономически дейности, които се квалифицират като екологично устойчиви съгласно регламента. 

През 2023 г. беше приет Регламент за ЕС стандарт за зелени облигации, с който се въвеждат единни изисквания за емитентите на облигации, които желаят да използват обозначението „европейска зелена облигация“ или „EuGB“ като инструмент за финансиране на инвестиции, които да са в съответствие с таксономията.

През февруари беше приет и Регламент, който регулира дейността на доставчиците на ESG рейтинги, тъй като тези рейтинги се превърнаха в последните години във важен източник на информация за корпоративната устойчивост на компаниите.

Очаква ли се обхватът им да се разшири и в каква посока?   

Директивата за отчитането на корпоративната устойчивост е в процес на имплементиране в българското законодателство, като обхватът ѝ се разширява до всички листвани компании, освен ако не са микропредприятия.

Това е съществена промяна, поради което е въведен преходен период и листваните компании са задължени да включват в доклада за дейността си и отчет за устойчивостта за 2026 г. 

Същевременно, обхватът на задълженията за докладване допълнително се разширява поради това, че таксономията се развива и вече има разписани  критерии не само за икономическите дейности, които допринасят за постигане на целите, свързани с изменението на климата, но и за останалите четири екологични цели на таксономията.

Таксономията е динамична класификация, в която ще продължават да се добавят нови икономически дейности, както и да се променят критериите за съответствие във времето.

Съществена разлика с досегашния процес на отчитане е, че се цели висока степен на стандартизация при оповестяването на информация за корпоративната устойчивост и бяха приети в края на 2023 г. единни Европейски стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS).

В процес на обсъждане е и проектът на стандарт за листваните малки и средни компании, а в следващите години ще бъдат разработени и секторни стандарти. 

Какво означава днес ESG и има ли общ поглед към тази тема от страна на бизнеса, институциите и потребителите?

ESG, според мен, вече се възприема като събирателен образ на доброто корпоративно управление с грижа към околната среда и обществото.

Големите компании и тези, които имат чужди компании майки, смятам, че до голяма степен са осъзнали необходимостта от интегриране на ESG факторите и ESG рисковете в дейността им.

Трябва да се работи с малките и средните предприятия, за които този процес ще е доста по-труден и сложен, защото изисква сериозна ангажираност и отделянето на време и ресурси. 

На институциите също им е необходимо време за изграждане на капацитет, а относно потребителите, според мен, се наблюдава вече тенденция на нарастване на чувствителността по въпросите, свързани с опазването на околната среда, както и относно спазването на човешките права.

Въпросите на устойчивостта имат все по-голямо значение за младите хора при избора на компания, в която да работят. 

ESG - Investing in our future

ESG - Investing in our future ще се състои на 17 април в Planet Schwarz Tech Theater. Входът е свободен и не се изисква регистрация. Конференцията се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.

Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.

Повече можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.