Индустриалните метали се представят по-добре от световните борсови индекси тази година, тъй като признаците за съживяване на търсенето от страна на китайските производители засилват опасенията относно свитото глобално предлагане, пише Financial Times. 

Индексът, проследяващ представянето на шест промишлени метала на Лондонската борса, бележи ръст от 8% от началото на 2024 г., изпреварвайки дохоността от 6.3% за глобалния борсов бенчмарк MSCI.

Индексът, който включва мед, цинк, олово, алуминий, калай и никел, се повиши рязко този месец, на фона на увереността на инвеститорите, че продължителният период на високи лихвени проценти, предназначен да ограничи инфлацията, няма да задуши икономическия растеж.

В същото време анализаторите изразяват опасения, че производствените проблеми в добивния сектор продължават да ограничават доставките.

"Надеждите за глобално възстановяване на търсенето през тази година подкрепят по-високите цени на индустриалните метали“, коментира пред FT Ева Манти, стратег по суровините в ING.

Търговците също така отчитат първите признаци на възстановяване на търсенето от Китай, чието икономическо представяне се влоши, откакто излезе от строгата си политика срещу коронавируса през декември 2022 г.

Данните от края на март сигнализираха за разширяване на фабричното производство в страната за първи път от септември миналата година насам. 

Медта поскъпна с почти 10 процента от началото на 2024 г. и достигна 15-месечен връх от 9523 долара за метричен тон във вторник тази седмица. 

Металът, който има широк спектър от приложения, включително в строителството, производството на електропроводи и електрически превозни средства, е широко възприеман като ключов барометър на глобалното икономическо здраве.

Печалбите идват, тъй като анализаторите се притесняват от въздействието на свитите добиви.

През март китайските медни заводи, които преработват повече от половината от световните доставки на червения метал, се съгласиха да започнат съвместни съкращения на производството, за да се справят с недостига на суровини, въпреки че все още не е постигнато окончателно споразумение.

Morgan Stanley очаква производството на мед да спадне с 0.7% тази година, а Macquarie прогнозира тази седмица, че растежът на рафинираното производство на цинк ще спадне с 0.4%.

Цените на цинка на Лондонската борса се повишиха с 0.8%, до 2756 долара за метричен тон в четвъртък - най-високото ниво от април 2023 г. Калаят, алуминият и оловото също достигнаха най-високите си равнища за последните няколко месеца. 

Освен възстановяването на търсенето от Китай, според Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank, оптимизмът на пазарните участници е подкрепен и от стабилността на макроикономическите данни в развитите икономики.

"Изглежда, че сме преминали най-лошото в строителния сектор в САЩ и Европа“, каза той.

В понеделник Bank of America повиши прогнозите си за цените на индустриалните метали в очакване на затягане на предлагането и ускоряване на търсенето, особено на медта.

Банката прогнозира, че цените на медта и алуминия ще се повишат съответно до средно 12 000 долара за тон и 3250 долара за тон до 2026 г.

„Много обсъжданата липса на проекти за нови мини се превръща във все по-голям проблем за медта, а инвестициите в зелени технологии и възстановяването на световната икономика ще повишат цените допълнително“, смята Майкъл Уидмър от BofA. 

Някои инвеститори се обръщат към суровините, за да се защитят от продължаващата инфлация, която все още не е достигнала целите на много централни банки.

Данните, публикувани в сряда, показват, че основната инфлация в САЩ се е повишила до 3.5% през март спрямо 3.4% през февруари, надхвърляйки очакванията и отбелязвайки второто поредно месечно увеличение, докато Федералният резерв преценява колко дълго да задържи лихвените проценти на техните 23-годишни върхове.