Стабилното инвеститорско търсене на екологични и социално отговорни инвестиции и широкообхватните регулации помагат на финансовата индустрия на Европа да устои на политическия натиск, който принуди някои от инвеститорите в САЩ да се откажат от част от зелените си цели.

В Щатите консервативни политици успяха в ограничаването на продуктовия маркетинг, свързан с екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG), в разводняването на регулациите, които насърчават ESG отчетността и в обезкуражаването на координацията между финансовите компании по отношение на ограничаването на емисиите от парникови газове.

Европа обаче засега до голяма степен устоява на анти-ESG вълната, благодарение на по-голямата подкрепа от страна на политиците; потребителите; регулациите, които са в основата на дейността на финансовата индустрия, както и на компаниите от реалната икономика.

Някои политици в Европа действаха активно по отношение на смекчаването на екологичните правила и законодателство, изтъквайки разходите за потребителите от зеления преход.

Това доведе до разводняването на някои нови регулации, които насърчават ESG в Европа. Данните за паричните потоци на инвестиционните фондове обаче показват, че Старият континент, като цяло, остава лидер по отношение на ESG.

Европейските инвеститори имат седем пъти повече вложени капитали във фондове за устойчиви инвестиции, в сравнение с щатските инвеститори, след като в САЩ тези фондове отчитат отлив на средства в пет поредни тримесечия, според данни на Morningstar.

"Свидетели сме на това, че по-бързите регулации водят до по-бързо съответствие, което предпази европейските финансови институции от проблемите около ESG," казва пред Reuters Нейтън Абела, ръководител изследвания в ESG Book.

В европейския финансов сектор има 20 разпоредби и 25 доброволни насоки, които се отнасят до ESG, в сравнение с едва две разпоредби и пет доброволни насоки в САЩ, според ESG Book.

В Европа също така има по-голямо търсене за ESG от страна на инвеститори, в основата на което са обществените пенсионни фондове. Около 73% от европейските пенсионни фондове са заявили през 2023 г., че климатичните промени са приоритет, в сравнение с 53% от тези в САЩ, според проучване на LSEG.

Ангажиментът на европейските финансови компании към ESG би могъл да се окаже от съществено важно значение за оцеляването на международните климатични алианси.

Американски компании дезертираха от инициативи, като Глазгоуския финансов алианс за нетни нулеви емисии (GFANZ) и Климатични действия 100+, но членството на европейски компании до голяма степен остава непокътнато.

Това е важно, защото повечето техни членове са европейски. В Банковия алианс за нетни нулеви емисии, например, има 71 членове от Европа и само девет от САЩ. В Застрахователният алианс за нетни нулеви емисии членуват осем европейски компании и нито една от САЩ.

Регулаторна подкрепа

В Европа има солидна регулаторна рамка по отношение на ESG, в това число Таксономията на ЕС, която определя степента на екологична устойчивост на икономическите дейности.

Други ключови правила в ЕС са Регламентът за оповестяване на устойчиви финанси (SFDR), който принуждава финансовите компании да оповестяват устойчивите си инвестиции, както и Директивата за корпоративно отчитане на устойчивостта (CSRD), която засяга компаниите в реалната икономика.

Хората в Европа също така изглежда са по-обединени в подкрепата си за действията по отношение на климатичните промени.

Проучване от 2022 г. на Pew Research Center показва, че без значение от политическите си възгледи, европейците е по-вероятно да сметнат климатичните промени за "сериозна заплаха".

В САЩ проучването установява голямо разделение по отношение на климата между хората в дясната и лявата част на политическия спектър.

"В ЕС или в Европа има несъгласия по отношение на важността на ESG, но те не са толкова големи, както в САЩ," казва Камиар Мoхадес, доцент по икономика и политика в Cambridge Judge Business School.

Европа обаче не е имунизирана срещу атаки по адрес на ESG регулациите. CSRD и отделен закон, който беше насочен към това да гарантира, че корпоративните вериги за доставки са природосъобразни и защитават човешките права, бяха променени в последната година, така че да обхващат по-малко компании и да предоставят повече време за спазването им.

Има спад в инвеститорското търсене в сферата на ESG в Европа, но той е малък. Броят на новите ESG фондове намалява с 10% в Европа през 2023 г., но спадът в САЩ е още по-голям и достига 75%, според данни на Morningstar.

През четвъртото тримесечие отливът на средства от фондовете за устойчиви инвестиции достига 5.1 млрд. долара в САЩ спрямо привлечени 3.3 млрд. долара в Европа, с което активите под управление в Европа стават седем пъти по-големи от тези в САЩ.

"Това, което виждаме в Европа, е, че всички продължават да бъдат доста концентрирани по отношение на ESG и неговото приложение," казва Дейвид Зан, ръководител Устойчиви инструменти с фиксирана доходност в компанията за управление на активи Franklin Templeton.

ESG обаче не е единственото, от което се интересуват инвеститорите, според Зан. "Те не се интересуват само от ESG. Те искат да виждат портфейли, които вземат предвид ESG, които може би имат някои ограничения, но искат да вижда и добро представяне."