През седемте века, откакто Понте Векио е построен за първи път в италианския град Флоренция, мостът е свидетел на това как градът се променя около него, оцелявайки в наводнения, пожари и нацистката инвазия през Втората световна война.

Днес самият той ще бъде преустроен в рамките на проект на стойност около 2 млн. евро, който ще продължи две години и цели да върне предишната му слава. Това става ясно от изявление на местните власти и винопроизводителите Marchesi Antinorini.

Това е първото подобно възстановяване и почистване на моста, въпреки че той е подлаган редовно на поддръжка и ремонти, за да се гарантира стабилността му, добавят флоретинските управляващи.

„Това е исторически проект, тъй като Понте Векио никога не е претърпявал реставрация с такава техническа сложност“, посочва кметът на Флоренция Дарио Нардела за CNN Travel. „Накрая ще имаме още по-красив мост, отколкото сме свикнали да виждаме“.

Смятан за едно от най-големите постижения в европейското средновековно инженерство, пешеходният мост обхваща река Арно с цветни сгради, в които се помещават десетки магазини за бижута. Горна галерия свързва галерия Уфици с двореца Пити.

Понте Векио е единственият мост през река Арно, пощаден от отстъпващата германска армия в края на Втората световна война заради огромното му историческо значение.

Предстоящите реставрационни дейности ще включват възстановяване и почистване на целия мост, за да се премахнат растящите там водорасли, мъхове, лишеи и плевели, както и всякакви отлагания, оставени от химикали в реката.

Резервните фуги ще бъдат надстроени, самият камък ще бъде укрепен, а пешеходната част ще бъде реставрирана. Работата по горната част на моста ще започне през октомври и ноември тази година, докато работата по долната част ще се проведе през лятото на 2025 и 2026 г.

Около половината средства, необходими за проекта, са дарени от Marchesi Antinori - една от най-известните фамилии винопроизводители в Италия.

„Нашата семейна история винаги е била неразривно свързана с Флоренция от 13 век“, казва президентът на групата Пиеро Антинори. „Градът ни е дал толкова много през вековете, поради което за нас е удоволствие да бъдем част от този важен проект.“

Частните дарители, допринасящи за възстановяването на исторически паметници, са все по-често срещано явление в Италия, тъй като бюджетът на страната за поддържането им е драстично намален.

През 2011 г. компанията за луксозни кожени изделия Tod’s обеща 25 милиона евро за реставрацията на Колизеума, докато Disel се съгласи да възстанови моста Риалто във Венеция за 5 милиона евро през май 2013 г.