Много хора се дразнят от факта, че трябва да плащат данъци, но милиардерът Марк Кюбан не е от тях. Той казва, че е щастлив да плати 275.9 млн. долара данъци, които дължи за 2023 г.

“Плащам това, което дължа,” написа Кюбан в социалната мрежа X. “Тази страна е направила толкова много за мен, с гордост плащам данъците си всяка година.” Кюбан потвърди пред CNBC, че данъците му в размер на 275.9 млн. долара са “преведени.”

“Получаваме възможността да бъде предприемачи и да се наслаждаваме на свободите, с които разполагаме, заради мъжете и жените, които защитават с живота си нашата страна,” казва Кюбан. “Те заслужават всеки цент, който получават и моите данъци отиват в тяхна подкрепа.”

Състоянието на Кюбан се оценява на 5.4 млрд. долара, а данъците му са “почти изцяло от дългосрочни капиталови печалби,” което вероятно е задействало федералната данъчна ставка от 20%.

Кюбан е отказал да коментира кои активи са причината за данъците върху капиталовите печалби и дали те са свързани с частичната му продажба на баскетболния отбор Далас Маверикс за 3.5 млрд. долара, която беше одобрена през декември 2023 г.

Данъците върху дългосрочните капиталови печалби засягат продажбата на активи, които са били притежавани в продължение на повече от година, преди да бъдат продадени.

Те са базирани върху общия облагаем доход и в САЩ, като цяло, са по-ниски от обикновените подоходни данъци.

Кюбан може да има и допълнителни данъци върху личните си доходи. Той е потвърждавал в предходни години, че плаща 37% данъчна ставка, която е най-високата за хора, които печелят по 578 126 долара годишно или повече.

Да платиш над четвърт милиард долара данъци е “откачено и нереално в много отношения,” написа Кюбан в X. “Дори и в най-смелите си мечти не съм смятал, че ще бъда в това положение. Опитвам се никога да не го приемам за даденост.”

Кюбан от години дава гласност на данъците, които плаща. Плащайки данъци, заможните предприемачи като него “помагат за подкрепата на милиони американци, които не са имали вашия късмет,” написа той през 2011 г.

“Някои хора може да считат плащането на данъци за нещо неприятно,” написа Кюбан. “Не и аз. Аз го считам за патриотично.”