Шестима души са арестувани за миналогодишния грабеж на злато за милиони долари от международното летище Пиърсън в Торонто, съобщиха канадските и щатските власти.

Полицията е издала заповеди за арест на други трима за аферата, която те описват като „вътрешна работа“. На всички девет заподозрени са предявени над 19 обвинения.

На 17 април 2023 г. товарен контейнер, пълен със златни кюлчета и чуждестранна валута на стойност над 22 милиона канадски долара, беше откраднат от защитено хранилище с помощта на фалшиви документи, уточняват от полицията.

Златото и валутата току-що са пристигнали с полет на Air Canada от швейцарския град Цюрих. Най-малко двама бивши служители на авиокомпанията са помогнали за дръзката кражба, според властите. Единият вече е задържан, а за другия е издадена заповед за арест.

„Благодарим на властите за усърдието им в разследването на този случай. Тъй като делото вече е в съда, ние не можем да го коментираме. Въпреки това можем да потвърдим, че двама от идентифицираните лица са работили за Air Canada в карго отдела по време на инцидента. Единият напусна преди арестите, обявени днес, а вторият е уволнен“, посочва говорителят на авиокомпанията Питър Фицпатрик.

Разследването, наречено Project 24Karat, включва както канадските, така и щатските власти.

Канадец, арестуван в Пенсилвания за нарушения на пътя през септември 2023 г., е бил шофьорът на камиона, откраднал товарния контейнер. Мъжът е бил в САЩ нелегално и е избягал пеша по време на проверка, след като щатски полицай е намерил огнестрелни оръжия в колата му под наем.

Полицията твърди, че организираната престъпна група е планирала да използва по-голямата част от златото и парите за трафик на огнестрелни оръжия в Канада.

„Смятаме, че са претопили златото и използват парите от него за закупуване на незаконни огнестрелни оръжия“, посочват властите. Според тях, разследването продължава, като са открити само малка част от откраднатите златни кюлчета и пари.

От полицията посочват още, че при обиск в Онтарио са открити пет грубо разтопени златни гривни на стойност около 90 000 долара.

Това е най-големият обир на злато в историята на Канада, както и шестият по големина в световната история.