Все по-често се случва при взимането на решения - и като потребители, и като бизнес, да се поставя акцент върху ESG. Всеки избор, който води до неустойчивост или до противоречие с това, което е добре за нашето общество, не може да остане незабелязан.

Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, който участва във форума ESG - Investing in our future, организиран за втора поредна година от Darik Business Review. 

"Министерството на иновациите и растежа в последните 10 месеца успя да осигури добра ликвидност за подпомагане на инициативи в инвестиции, свързани с ESG.

И по отношение на финансовите инструменти, и по отношение на грантовете за следващите 4-5 години са осигурени близо 4 млрд. лв., които ще бъдат предоставени чрез институции, като Българската банка за развитие", заяви Гиков. 

Той припомни, че миналата година е подписан договор с Европейската инвестиционна банка и с Банката за развитие на Съвета на Европа за 700 млн. лв., като основен акцент е поставен именно върху ESG инвестициите. 

По отношение на кредитите също има достатъчна обезпеченост, а при дяловото финансиране по-голямата част от целите - както на Европейския инвестиционен фонд, така и на Фонда на фондовете в България, са ориентирани към сферата на зелената икономика и устойчивото развитие. 

"Тези инструменти към момента са в процес на имплементиране. Европейският инвестиционен фонд избира финансови посредници за около 140 млн. евро, а Фондът на фондовете ще предложи дългови инструменти за около 250 млн. евро тази година.

Като цяло, финансиране има и моят апел към бизнеса е да следи това, което излиза на пазара, за да може възползва", каза още заместник-министърът на иновациите и растежа. 

Той заяви, че съвсем скоро се очаква да бъде предложен за обсъждане Законът за насърчаване на електрическата мобилност. Той е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, като до края на 2026 г. се предвижда в България да се движат над 30 000 електромобила и да бъдат изградени 10 000 зарядни точки.  

По време на обсъждането ще бъдат предоставени и мерките, които се предвиждат, за да бъдат достигнати тези показатели. 

През март България се присъедини към директивата за т. нар. "дължима грижа", която насърчава и задължава компаниите да взимат правилни решения по отношение на благата за обществото. 

"Със сигурност голяма част от тежестта, която идва не само от този тип регулации, но и тези, свързани със Зелената сделка, ще падне върху малките и средните компании.

Поради тази причина нашите усилия и нашите инструменти са адресирани приоритетно именно към нуждите на по-слабите участници в българската икономика, за да може тези компании по-смело да имплементират устойчиви и зелени инвестиции. Тези разходи, особено в началния етап на развитие на една компания, обикновено са доста сериозни и фирмите ги отлагат", обясни Мартин Гиков. 

Той посъветва мениджърите да бъдат активни, защото има възможност за иновации, особено в дигитализирането на част от процесите, които могат да подпомогнат имплементирането, а впоследствие и в мониторинга на изпълнението на регулациите и политиките. 

Мартин Гиков каза още, че се работи и за подобряване на информираността на бизнеса по отношение на всички тези възможности. Агенцията за малките и средни предприятия разработва централизирана база данни за всички финансови решения в екосистемата, свързана с иновациите и растежа.

Очаква се много скоро платформата да бъде онлайн и всяка заинтересована фирма или физическо лице ще може да открие в нея нужната информация за инструментите, които се предлагат или за инициативи, които увеличават капацитета на компаниите за определени дейности, свързан с ESG, иновации и предприемачество. 

ESG - Investing in our future се осъществи с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.