През последното десетилетие международните летища Changi в Сингапур и Hamad в Доха си разменят титлата „най-добър аеропорт в света“.

През 2024 г. тя отива при летището в Катар, известно със своя ултрамодерна дизайн, лесни за навигация терминали и възможности за пазаруване от висок клас.

Класацията на най-добрите летища на планетата за 2024 г. е съставена от базираната в Обединеното кралство компания Skytrax, която анкетира пътници от цял ​​свят.

Сингапур носи титлата през 2023 и 2020 г., докато Доха се кичи с нея през 2022 и 2021 г., припомня CNN.

„Тази година Hamad празнува своята десета годишнина и за нас е истинска чест, че пътниците го определиха за най-доброто летище в света за трети път“, коментира изпълнителният директор на Qatar Airways Group Бадр Мохамед Ал Меер.

„Очакваме с нетърпение да продължим да изненадваме и радваме пътниците, като създаваме запомнящи се и изключителни пътувания през идните години,“ допълни той.

Доха е едно от няколкото летища, които предлагат безплатни обиколки на града за пътуващите с дълги престои, което му печели високи оценки от респондентите. Тук се намира и Oryx Airport Hotel, в който посетителите могат да се насладят на спа процедури, корт за скуош и плувен басейн.

Резултатите от класацията на Skytrax бяха обявени на Световните летищни награди във Франкфурт на 17 април. Данните за изготвянето на ранглистата са събрани между август 2023 г. и март 2024 г. от хора от повече от 100 националности.

Респондентите са анкетирани по различни теми - от лесното преминаване през терминалите до качеството и разнообразието на ресторантите.

Европейските летища доминират

Девет от 20-те най-добри летища са в Европа, включително Виена, Мадрид и Истанбул. Но най-високо класираното е парижкото Charles de Gaulle, заемащо шестото място.

Френската столица инвестира сериозно в обновяване на инфраструктурата преди Олимпийските игри в Париж това лято и изглежда, че това се отплаща.

Терминал 3 на Charles de Gaulle е обявен за най-добрия евтин терминал в света, а парижкият Orly е най-доброто регионално летище в Европа.

Други европейски аеропортове също получиха отличия от Skytrax. Fiumicino в Рим спечели наградата за най-добра летищна служба по сигурността в света, Zurich е най-добро в категорията летища с 20-30 милиона пътници годишно, а Helsinki-Vantaa се класира най-високо в категория летища с 20 милиона пътници годишно.

Япония блести

Седем от 20-те най-добри летища, според Skytrax, са в Азия. И двата летищни центъра на Токио - Haneda и Narita, влизат в топ 10, като Haneda изпреварва с едно място своя събрат, заемайки четвърта позиция.

Новото летище Chitose в Сапоро печели наградата за подобрения, докато Chubu Centrair в Нагоя е обявено за най-добро в категория летища с 5-10 милиона пътници годишно.

Международното летище Kansai, което обслужва района на Осака, печели в категорията Багаж.

Регионални акценти

Оценени са общо 570 летища по света. Vancouver International Airport е коронясвано за най-доброто в Северна Америка. Летище Melbourne взема най-високото отличие за региона на Австралия и Тихия океан. Indira Gandhi International Airport в Делхи пък е обявено за най-доброто летище в Индия.

Cape Town Airport печели титлата най-добро летище в Африка, както и признание за това, че е африканското летище с най-добро обслужване. Международното летище King Shaka в Дърбан е победител в категорията летища с под 5 млн. пътници годишно.

El Dorado International Airport, което обслужва колумбийската столица Богота, е избрано за най-доброто в Южна Америка, докато Panama Tocumen е най-добро летище за Латинска Америка и Карибите.

Летищни хотели

Skytrax раздава награди и за летищни хотели. Ретро хотелът TWA на летище JFK в Ню Йорк е обявен за най-добрия летищен хотел в Северна Америка.

Други титулувани места за настаняване в тази категория са Hyatt Regency Shenzhen (най-добър в Китай), Hilton Munich Airport (най-добър в Европа) и Crowne Plaza Changi Airport (най-добър в света за девета поредна година).

Най-добрите летища в света за 2024 г.

1. Doha Hamad Airport

2. Singapore Changi Airport

3. Seoul Incheon Airport

4. Tokyo Haneda Airport

5. Tokyo Narita Airport

6. Paris Charles de Gaulle Airport

7. Dubai Airport

8. Munich Airport

9. Zurich Airport

10. Istanbul Airport

11. Hong Kong Airport

12. Rome Fiumicino Airport

13. Vienna Airport

14. Helsinki-Vantaa

15. Madrid-Barajas

16. Centrair Nagoya Airport

17. Vancouver Airport

18. Kansai Airport

19. Melbourne Airport

20. Copenhagen Airport