Като възможен - и на този етап по-вероятен сценарий, определи управителят на БНБ Димитър Радев вероятността страната ни да се присъедини към еврозоната не в началото, а по-късно през 2025 г.

В интервю за БТА Радев посочи още, че спадът на инфлацията - единствения критерий, който страната ни не покрива за приемане на еврото, трябва да е по-осезаем.

През март 2024 г. месечната инфлация у нас е 0.2%, а годишната за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3%, показват данните на Националния статистически институт. Годишният ръст на потребителските цени е най-ниският от юли 2021 г. насам.

Тъй като БНБ има ограничени възможности за влияние върху показателя заради валутния борд, управителят на централната банка посочи, че държавният бюджет "трябва да е антиинфлационен, какъвто в момента той не е".

"Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите", посочи още Радев за БТА. 

Централният банкер заяви още, че БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовка за присъединяване към еврозоната, като се инвестира сериозно в този процес и се постигат конкретни резултати - и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика.