Федерален съдебен състав призна за виновен жител на Пуерто Рико за оценявана на 110 млн. долара измамна схема, като това е първото дело на министерството на правосъдието на САЩ за манипулиране на пазара на криптовалути, информира CNBC.

28-годишният Аврахам Айзенбърг от Сан Хуан е заплашен от максимална присъда от 20 години затвор по обвиненията за измама.

Според прокуратурата, Айзенбърг се е сдобил чрез измама с криптовалути на стойност 110 млн. долара от криптоборсата Mango Markets и нейните клиенти, като изкуствено и драстично е завишил цената на фючърсни контракти и на криптотокена MNGO.

След това той е взел назаем криптовалути въз основа на изкуствено завишената стойност на активите.

“Когато Айзенбърг взел назаем и изтеглил криптовалутите, той не е имал намерение да връща тези средства, а по-скоро да ги открадне,” се казва в изявление на прокуратурата в Манхатън.

В четвъртък прокурор Деймиън Уилямс заяви, че Аврахам Айзенбърг е бил признат за виновен единодушно по първото в историята дело за манипулиране на пазара на криптовалути.

“Това новаторско наказателно преследване олицетворява способността на прокуратурата да използва иновативни методи и авангардни инструменти за правоприлагане, за да продължи да защитава всички финансови пазари,” заяви Уилямс.

Прочитането на присъдата на Айзенбърг е насрочено за 29 юни във федералния съд на Манхатън.