На фона на редицата фалити, пред които е изправен секторът на електромобилите, няколко стартъп компании са подценили капиталовите си нужди с милиарди долари, казват вътрешни лица от индустрията.

Много от компаниите, които се опитаха да пуснат продукти на пазара или да се листнат на борсата, особено посредством т. нар. специални компании за придобиване (SPAC), изпитват затруднения.

През последното десетилетие най-малко 30 компании за електромобили са спрели дейността си, не предоставят повече информация за нея или са изправени пред риска от фалит, според данни на AutoForecast Solutions.

“Извън Китай, Tesla е първият производител на електромобили, стартирал от половин век насам,” казва пред CNBC Марк Уейкфийлд, управляващ директор в AlixPartners.

“Rivian и Lucid са следващите две западни компании, които са най-близо. Двете са изгубили над 10 млрд. долара. Затова е интересно да се видят другите по-малки стартъпи, които набират 1 или 2 млрд. долара и смятат, че това е достатъчно. Подобни суми дори не се доближават до достатъчното.”

Разрастващият се пазар на електромобили се облагодетелства от подкрепата на правителствата, които искат да постигнат зададените климатични цели и привлече вниманието на Уолстрийт. Tesla имаше толкова голям успех сред инвеститорите, че много скептици я наричаха “акция култ.”

Tesla е контролирала над 50% от пазара на електромобили в САЩ през 2023 г., като е продала над 650 000 автомобила в страната и е генерирала над 82 млрд. долара от продажби на електромобили в световен мащаб.

Електромобилите съставляват 8% от продажбите на нови автомобили в САЩ, а техният дял от пазара се очаква да нараства - въпреки по-бавното от очакваното им навлизане. Електромобилите се очаква да съставляват 46% продажбите на нови автомобили до 2030 г., или близо 8 млн. машини.

“Стартъпите по дефициния обичат огромните пазари с голяма аудитория,” казва Павел Молчанов, управляващ директор на Raymond James. Реалността обаче настъпва достатъчно скоро.

“В сравнение с преди 10 години, сега е по-привлекателно да се основе компания за автомобили,” казва Уейкфийлд. “Но дали е така, в сравнение с основаването на приложения за социална медия или ново потребителско устройство, или нещо друго, което няма да погълне милиарди долари преди още да сте генерирали първия си долар приходи? Трудно е.

Просто вижте възвръщаемостта на капитала — не цените на акциите, а реалната възвръщаемост на капитала. Тя не е привлекателна. Това е една силно капиталоемка и конкурентна индустрия.”

Дори и компании „с дълбоко джобове“ в други индустрии, които са планирали навлизането на автомобилния пазар, са се отказвали. Apple закри своя проект за автомобил, както и британския производител на домашни електроуреди Dyson.

В някои отношения преживяваме отново първите дни на автомобилната индустрия в САЩ. В зората на 20-и век е имало стотици малки автопроизводители, а компаниите за части се разпространяват в Детройт и околния регион.

След около десетилетие на консолидация и безброй фалити остават само шепа американски компании, които познаваме и днес - Ford, GM и Chrysler, която сега е част от Stellantis.

Компаниите, които оцеляват тогава, не само се консолидират, но стоят сами зад голяма част от своята верига на доставки. Това се случва отново сега в EV сегмента, казва Джон Пол Макдъфи, преподавател в бизнес училището Уортън към университета на Пенсилвания.

Най-успешните компании в момента — Tesla и китайската BYD, са силно вертикално интегрирани, точно както е била GM, когато се изкачва до върха на индустрията.

“Дори и в момента да има оживление и много нови компании, историята показва, че това няма да продължи,” казва Макдъфи.