Ами ако придвижването в летящи автомобили е ключова част от начина, по който пътуваме в бъдеще? Това е нещото, на което десетки компании по света залагат.

Електрическите превозни средства с вертикално излитане и кацане, или eVTOL, по-известни като летящи коли или въздушни таксита, се разработват от най-различни компании от САЩ през Европа до Азия.

eVTOL пазарът може да се оценява на 1 трлн. долара до 2040 г., според JPMorgan, а няколко компании се опитват да вземат преднина. Ето някои от компаниите, които развиват дейност в сферата на eVTOL и какви продукти се опитват да представят на пазара.

Превозното средство тип eVTOL може да излита и каца вертикално и е задвижвано от електричество вместо от традиционните горива. В момента се работи по стотици дизайни на eVTOL, залагащи на най-различни технологии. Ето четири от най-често срещаните, подбрани от CNBC.  

Четири от най-често срещаните eVTOL

“Мултикоптерът” работи на принципа на стадартен дрон. Той има множество витла, които му помагат да лети. Този тип превозни средства са много ефективни при излитане, кацане и докато кръжат, но тъй като не разполагат с крила, са невероятно неефективни за дълги разстояния. Могат да бъдат полезни в градски райони.

Друга концепция слива мултикоптера с общата авиационна технология и използването на крила, което прави възможно изминаването на по-дълги разстояния. За да могат двете технологии обаче да работят заедно, витлата се нуждаят от по-малко и по-къси перки, което прави летателния апарат много шумен. 

Има и дизайн на име tiltrotor, който включва един или повече ротора, монтирани на крило, което може да се накланя надолу или нагоре.

Накрая, има и модели с “векторна тяга”, които не разполагат с витла. Те използват няколко индивидуално контролирани електрически вентилатори, за да изтласкват превозното средство нагоре. Този модел е по-безшумен и може да лети на по-дълги разстояние ефективно, но има нужда от доста електроенергия.

И така, не са ли това просто превъзнасяни хеликоптери? Не съвсем. От технологиите, които използват за излитане и кацане до факта, че са електрически, превозните средства eVTOL се опитват да се разграничат от хеликоптерите.

Да не говорим, че последните са доста скъпи. Много eVTOL компании говорят за свят, в който тези превозни средства са част от пътуването в ежедневието в или между градовете на достъпна цена.

Как се регулират превозните средства eVTOL?

Авиационните регулатори по света отговарят за изготвянето на правила за eVTOL. В Европа това е Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз. В САЩ регулаторът е Федералната авиационна администрация, а в Китай - Администрацията на гражданската авиация.

Всички тези регулатори изготвиха различни правила и сертификати, към които производителите и операторите на eVTOL трябва да се придържат и да спазват, преди да могат да започнат да използват тези превозни средства за търговска дейност.

Сертификатите са свързани със сфери, като безопасността на летящите превозни средства и лицензите на пилотите.

Как ще действат превозните средства eVTOL в реалния живот?

Въпреки че в момента превозните средства eVTOL се тестват на определи за това обекти, много производители говорят за бъдеще, в което те ще бъдат в търговска употреба.

Някои обсъждат вероятността eVTOL да се изполват като средство за придвижване в градска среда. Други разглеждат начини, по които тези електрически превозни средства да бъдат използвани за пътуване между градове, като по начин ще съпътстват или ще заменят други видове транспорт, като коли и влакове.

Ще трябва обаче да се изгради и инфраструктура, която да подкрепя този начин на придвижване. Част от нея ще са т. нар. вертипортове - или терминали за излитане и кацане на този тип превозни средства.

Някои по-заможни хора може да притежават собствени електрически въздушни превозни средства, но е по-вероятно те да бъдат управлявани във флотове от оператор, както при авиокомпаниите.

Предизвикателства пред навлизането на eVTOL

Има няколко предизвикателства, когато става въпрос за навлизането на превозните средства eVTOL. Спазването на регулациите и гарантирането на безопасността им е едно от най-големите.

Вероятно най-голямото предизвикателство обаче е въприемането им от страна на обществото. Навлизането им може да бъде възпрепятствано, ако хората ги считат за несигурни и ако са скъпи за използване.

Lilium

Централата на Lilium се намира в близост до Мюнхен, а това е една от европейските eVTOL компании, които се надяват да постигнат успехи в следващите години.

Компанията в момента извършва тестови полети със своя продукт в Южна Испания. Превозното средство използва технологията на векторната тяга, като от фирмата се надяват нейните продукти да бъдат използвани за по-дълги регионални полети, а не само в градска среда.

От Lilium се целят в 2026 г. като годината, в която превозното ѝ средство ще влезе в експлоатация. Компанията вече приема поръчки. Цената на летателния апарат е 9 млн. долара. Версията, която е проектирана да бъде използвана като част от флот, ще струва 7 млн. долара.

Lilium разполага с редица инвеститори, сред които и китайският технологичен гигант Tencent.

Alef Aeronautics

Alef Aeronautics има различен подход към eVTOL — превозно средство, което може да се движи по пътя и да лети във въздуха. Шасито на колата е кухо и в него са монтирани няколко витла. Демонстрационно видео показва как автомобилът излита вертикално и че може да лети настрани.

От Alef Aeronautics имат големи амбиции и се надяват да започнат производство през 2025 г.

“Ако всички мине добре, ако разполагаме с достатъчно средства, ако законодателството не се влоши, планираме да започнем производство до края на 2025 г,” казва пред CNBC Джим Духовни, съосновател и главен изпълнителен директор на Alef Aeronautic.

Най-популярният инвеститор в компанията е рисковият капиталист Джим Дрейпър, който беше сред първите вложители и в Tesla, SpaceX и Theranos.

Клиентите в момента могат да платят 150 долара депозит, за да направят предварителна поръчка на колата, известна като Model A, която е с цена от 300 000 долара.

EHang

Китайската компания EHang работи по пътнически дрон, който е проектиран да лети в градовете. Тя вече има няколко сертификата от китайския регулаторен орган. Последният от тях й дава право да започне масово производство на нейното превозно средство eVTOL.