Продажбите на електромобили ще отчетат силен ръст през 2024 г., въпреки икономическите затруднения на някои пазари, прогнозират от Международната агенция по енергетика (МАЕ), но достъпността и зарядната инфраструктура ще са от ключово значение за бъдещия растеж.

Продажбите на електромобили ще достигнат 17 милиона през тази година, в сравение с 14 милиона през 2023 г., като повече от един на всеки пет автомобила, продавани по света, ще бъде електрически, което ща намали търсенето на петрол за сухопътния транспорт.

Общо 10 милиона от тези превозни средства се очаква да бъдат продадени в Китай.

"Ниските маржове, волатилните цени на металите, използвани в батериите, високата инфлация и премахването на стимулите в някои държави предизвикаха опасения относно темповете на растеж на индустрията на електромобилите, но глобалните данните за продажбите остават силни", казват в доклада си от базираната в Париж агенция Global Electric Vehicle Outlook.

Продажбите на електромобили нарастват с 25% на годишна база през първото тримесечие на тази година. Темпът на растеж остава без промяна в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. спрямо съпоставимия период на 2022 г., но идва на фона на по-голямата база автомoбили, казват от МАЕ.

Закупените през първото тримесечие на 2024 г. електромобили са колкото закупените общо през 2020 г., отбелязват от агенцията.

Продажби по региони

Въпреки това делът на електромобилите от общите продажби на автомобили варира значително в отделните региони, като през 2024 г. се очаква да достигне един на девет автомобила в САЩ, един на четири в Европа и 45% от всички продадени автомобили Китай, прогнозират от МАЕ.

Навлизането в Европа се възпрепятства от "слабите перспективи като цяло за пътническите автомобили и от премахването на субсидиите в някои държави", посочват от МАЕ.

Достъпността в сравнение с традиционните автомобили остава от ключово значение за ръста на сектора, като цените отново варират значително в отделните региони.

Колите с двигатели с вътрешно горене остават по-достъпни от електрическите им еквиваленти в Европа и в САЩ, докато в Китай близо две трети от продадените през миналата година електромобили са били по-евтини от традиционните им еквиваленти.

"Като цяло електромобилите поевтиняват с падането на цените на батериите и постигането на икономии от мащаба от страна на производителите", посочват от МАЕ, но в същото време отбелязват, че с коригиране на инфлацията в някои случаи цените стагнират или дори нарастват леко в периода 2018 – 2022 г.

Задоволяването на нарастващото търсене със зарядна инфраструктура също ще е основно предизвикателство, допълват от МАЕ, като зарядните мрежи трябва да нараснат шесткратно до 2035 г.