Все повече български компании получават запитвания от своите чуждестранни контрагенти дали предоставят нефинансова информация. В бъдеще този процес ще бъде все по-регулиран, заяви Георги Стоянов, старши одит мениджър и член на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България, който взе участие във форума ESG - Investing in our Future, организиран от Darik Business Review. 

Разширява ли се обхватът на ESG регулациите? 

"За жалост, законодателната инициатива и законодателният процес по отношение на ESG, както на европейско, така и тук на локално ниво, малко се забави. Директивата за корпоративно отчитане влезе в сила в средата на 2023 година, а стандартите, които представляват нейната реална правна рамка, бяха публикувани в официалния им вид в края на декември 2023 година. Това създава затруднения както за одиторите, така и за дружествата, които трябва да изготвят тази информация", коментира Стоянов. 

По думите му, видът и начинът, по който е била издавана, съхранявана и генерирана информацията, ще претърпят известни промени, тъй като трябва да се предвиди възможност за нейната верификация. 

Първите изисквания за ESG отчетността са наложени на публичните компании с персонал от над 500 души. Те още през 2025 година ще трябва да публикуват нефинансовите си отчети за 2024 година, които ще подлежат и на одиторска проверка. 

В следващия период тези регулации ще обхванат всички големи компании, не само листнатите на фондовите борси, а впоследствие - и по-малките емитенти на ценни книжа. В процес на разработка са и доброволни стандарти за всички малки и средни предприятия.  

Засегнати ли са българските компании? 

"Нещо, което прави впечатление от практиката, е, че голяма част от чуждестранните контрагенти вече са започнали да изискват от своите български доставчици информация за това как се генерира веригата на стойността. Комуникацията засега е под формата на въпросници, на базата на който се правят оценките, но в бъдеще от доставчиците ще се очакват и официални одитирани отчети", каза Стоянов. 

Този натиск, както и изискванията от страна на финансиращите институции, ще стимулира много компании да предприемат мерки в тази посока. Промяната на потребителското поведение обаче също може да бъде двигател на този процес, добави експертът. 

Изискванията задължават одиторските компании да бъдат част от този процес, като за някои клиенти те играят ролята на консултанти, докато за други са в основната си роля на одитори, потвърждаващи достоверността на данните.  

Според Георги Стоянов този бизнес ще се разраства с разширяването на обхвата на регулациите.  Той обаче посъветва мениджърите да докладват и обещават само това, което могат да изпълнят. 

"Наличието на един достатъчно подробен нефинансов доклад по европейските стандарти ще помогне на компаниите да направят оценка на своите контрагенти. И ако даден доставчик не отговаря на техните цели или не създава стойност за тях по веригата, те потенциално могат да спрат да работят с него, което може да се превърне в проблем за бизнеса", обобщи Стоянов.  

ESG - Investing in our future се осъществи с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.