Всеки човек на даден етап от живота си се сблъсква с проблеми в работата. Някои от тях са просто пречки, които трябва да бъдат преодолени и когато това се случи, професионалното удовлетворение обикновено се повишава. 

Но има и други трудности, които могат да се тълкуват като признаци, че трябва да изтупате праха от автобиографията си и да потърсите нова работа.  Fast Company изброява пет възможни ситуации, които показват, че е време да смените работното си място.

Лошият шеф

Около 50% от хората казват, че са напуснали работа заради лош шеф, но има много показатели, по които един ръководител може да бъде определен като такъв.

"В началото на кариерата си докладвах на ръководител, който ме подкопаваше по всякакъв начин. Когато пътувахме, дори ме критикуваше, че не ходя достатъчно бързо. Нищо, което правех, не получаваше неговото одобрение. Никой не искаше да говори на срещите, защото хората се страхуваха от заяждания и критики. Запитах се: Това ли е човекът, за когото искам да работя?“, коментира експертът по публични комуникации Джудит Хъмфри.

Отговорът ѝ бил отрицателен, но имало една уловка - въпросният мениджър бил силен ментор, от когото тя научила много за писането на речи. Наложило ѝ се да балансира между доброто и лошото. 

"В резултат на това останах две години, докато не научих каквото трябва от него. Оценете лошия си шеф и продължете напред, когато това отговаря на целите ви", коментира Хъмфри. 

Изискващият шеф 

Ситуацията с постоянно изискващите ръководители може да бъде трудна за управление. Те могат да ви накарат да се почувствате ценени, като често ви уверяват, че имат нужда от вас или ви благодарят за допълнителната работа през уикенда.

Такива шефове, макар и благодарни, могат да навредят на кариерата ви, защото ви насърчават да останете на мястото си и никога да не продължавате напред.

"Веднъж обучавах жена в банка, която беше на ниво директор и имаше възможност да премине към позиция вицепрезидент в друг отдел. Но когато тя каза на шефа си за тази възможност, той ѝ каза: "Не приемай, нуждая се от теб тук." Така тя остана с него и 10 години по-късно все още беше на същия директорски пост", пише още Хъмфри. 

Нуждаещите се шефове могат да ви накарат да се почувствате важни и искрено да вярват във вас, но внимавайте - те предпочитат да останете на място и да не продължавате напред в техния отдел или в който и да е друг.  

Отегчителната работа 

Третият проблем, който е труден за разрешаване без смяна на позицията, е скучната работа. Отделете малко време, за да разберете какво прави я прави такава - дали повтарящите се процеси, които сте усвоили до съвършенство и вече не намирате удовлетворение, или пък колегите ви са скучни. 

Ако изпитвате скука в настоящата си роля и няма как да направите работата си по-интересна, вероятно е време да продължите напред с нещо друго. Защото колкото по-дълго останете, толкова по-трудно ще бъде да се „продадете“ на следващия работодател.  

Хъмфри съветва своите читатели да подхождат към интервютата за работа, като разказвате вълнуващи истории за себе си. Отегчението убива шансовете за това, а оттам - и вероятността да ви наемат. 

Невидимият служител 

Четвъртата работна ситуация, от която е наложително да излезете, е невидимостта. За да бъдете оценени и да имате възможност за кариерно развитие, трябва хората да виждат вашите постижения.

А за да бъдете видими, трябва да поемете нови инициативи и да ръководите успешно проекти, независимо от вашето ниво. Индра Нуи, бивш главен изпълнителен директор на PepsiCo, казва в своята автобиография My Life in Full, че професионалистите трябва да се стремят да станат видими за хора извън тяхната работна група. 

"Хората трябва да казват: Знаеш ли, тя наистина свърши фантастична работа“, коментира Нуи. "Запитайте се дали работата, която вършите, се признава за важна и ценна. Ако никой не вижда какво правите, няма да пожънете награди от работата си", добавя тя.

Въпросите, на които трябва да си отговорите, е дали вашият шеф ви оценява, когато сте направили нещо, което има значение, дали успявате да се срещнете с ръководителя, за когото сте подготвили доклад, дали останалите лидери или ръководители на отдели знаят за въздействието на вашата работа и, накратко, дали вашият принос е признат от колегите ви.

Ако не, време е да продължите напред. 

Неподходящата позиция 

Ако настоящата ви работа не отговаря на вашите интереси и стремежи, трябва да започнете да търсите нещо различно.

Може да сте специалист, който е бил повишен до управленска позиция, но всъщност сте искали да продължите да работите по специалността си. Или пък може би сте копнеели да ръководите екип, но не ви е била дадена възможност да го направите. Може и да се чувствате в противоречие с културата в настоящата си компания. 

Писателят Адам Грант казва, че винаги е добре да се запитате: „Искам ли да стана такъв, каквито са хората тук?“ Ако не, започнете да мислите за други възможности.

Ако сегашната ви позиция не е подходяща, вероятно няма да свършите работата си по най-добрия начин и няма да получите благоприятни препоръки от шефа си. Оставането в това положение вероятно ще провали кариерата ви.