Главният изпълнителен директор на най-големия държавен инвестиционен фонд в света казва, че на финансовите пазари в момента има много непредсказуеми фактори.

Според него обаче, “голямото притеснение” за инвеститорите е какво може да означава поскъпването на суровините за перспективите за инфлацията.

Повишаващите се цени на енергийните продукти и суровините може да се окажат сериозно главоболие за водещите централни банки по света, които продължават да се борят с инфлацията, заяви пред CNBC Николай Танген, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management (NBIM).

Към вторник индексът S&P GSCI, който следи представянето на суровините в световен мащаб, нарастваше с 9% от началото на годината, изпреварвайки ръста на по-широкия индекс S&P 500.

Цените на петрола и медта се повишават с по около 13% през 2024 г., а в последните месеци златото на няколко пъти достигаше рекордни стойности.

На въпрос дали има притеснения относно „горещите“ пазари на суровини, Танген заяви, че голямото притеснение е какво би могло да означава това за инфлацията.

“Ако цените на енергийните продукти и суровините продължат да се покачват, това ще се пренесе и към цените на крайните продукти, които ще са по-високи. А това може да бъде променящ фактор, когато става въпрос за инфлационните очаквания.”

NBIM контролира Норвежкия правителствен пенсионен фонд. Това е най-големият държавен инвестиционен фонд в света, който управляваше активи за 17.7 трлн. крони (1.6 трлн. долара) в края на март.

Фондът е създаден през 90-те години с цел да инвестира излишните приходи и петролния и газовия сектор на Норвегия. Към днешна дата той има вложения в над 8 800 компании в над 70 държави по света, което го прави един от най-големите инвеститори в световен мащаб.

По-малко понижения на лихвите

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард също наблегна на ефекта от цените на суровините през миналата седмица, в по-общия контекст на следващите стъпки по отношение на паричната политика на финансовата институция.

Тя заяви, че централната банка запазва курса към понижение на лихвите, ако няма големи сътресения, но наблегна на факта, че ЕЦБ ще трябва да бъде “изключително внимателна” спрямо движението на цените на суровините.

Танген казва, че в норвежкия държавен инвестиционен фонд продължават да смятат, че за централните банки ще бъде “трудно” да свалят инфлацията до целевите нива, а водещите централни банки ще действат различно, в зависимост от местния инфлационен натиск.

“Имаме геополитическо напрежение, ниършоринг, въздействието на климатичните изменения върху храните посредством реколтите по света, промени в търговските маршрути, а инфлацията при заплащането също е по-висока, отколкото очаквахме”, казва експертът, отчитайки множеството фактори, които в момента подкрепят инфлацията.

“Смятаме, че ще има по-малко понижения на лихвите, отколкото пазарите очакваха по-рано през годината. Изненадан съм, че пазарът го прие толкова добре. Очаквах да реагира по-негативно на това отлагане на пониженията на лихвите,” допълва той.