Миналата година Норвежкият държавен инвестиционен фонд - с активи под управление на стойност 1.5 трлн. долара, обяви, че е изгубил 980 млн. норвежки крони (92 млн. долара) заради грешка в начина, по който е изчислил своя задължителен бенчмарк индекс.

Ето какво обявиха от Norges Bank Investment Management (NBIM) тогава:

"През февруари тази година открихме изчислителна грешка в състава на индекса, спрямо който се измерва нашето представяне. Тази грешка доведе до незначителен превес на щатските над глобалните инструменти с фиксирана доходност.

След като това беше открито, ние веднага се заехме да го коригираме, но тъй като фондът е толкова голям, възвръщаемостта беше 0.7 базисни пункта.

Заради това обявената преди това положителна относителна възвръщаемост в размер на 118 млрд. норвежки крони беше коригирана надолу до 117 млрд."

Това е добър пример за това как дори и малки оперативни грешки могат да имат огромни последици в номинално изражение, когато управлявате един от най-големите пулове от капитали в света, пише FT.

Понякога грешка може дори да доведе до неочаквана печалба, както през 2021 г., когато NBIM печели 582 млн. норвежки крони по случайност натрупвайки прекалено голяма позиция по поскъпваща акция.

Грешката от 2023 г. обаче е най-голямата, която фондът е допускал и е почти два пъти по-голяма от всички загуби от подобни случайни оперативни грешки в периода 2010–2020 г.

В публикуван наскоро антропологичен доклад, поръчан от NBIM с цел разследване на собствената ѝ култура, от компанията изглежда разкриват неволно колко малка е била грешката.

Служител на NBIM, наричан в доклада „Саймън“, разказва пред автора Тоне Даниелсен, че грешката е била ръчна и негова, като той е вписал грешната дата – 1 декември вместо 1 ноември.

Грешката е открита месеци по-късно от Министерството на финансите на Норвегия, откъдето уведомяват фонда, че данните не съвпадат. Служителят прави всички изчисления отново и открива причината за грешката, след което уведомява ръководителите на фонда, че вината е негова.

В доклада се говори единствено за “гигантски електронни таблици”, като от FT предполагат, че става въпрос за Microsoft Excel. Всеки е допускал грешка в Excel, но това сигурно е погрешното вписване на дата в клетка с най-големи последици в историята.

Патрик дьо Плеси, глобален ръководител за мониторинг на риска в NBIM, казва, че се почувствали “физически недобре”, когато бил уведомен за грешката.

Главният изпълнителен директор на фонда Николай Танген, споменава грешката в реч пред Конфедерацията на норвежкия бизнес през миналия месец, но намеква, че тя е била десетична грешка.

„Представете си, че се прибирате вкъщи един ден и казвате на партньора си: Днес направих грешка, която струва 40 болнични легла, 80 футболни игрища и тунел на западното крайбрежие. Това не е забавно, нали?

Преди време ние направихме подобна грешка във фонда. Бяхме допуснали изчислителна грешка в бенчмарк индекса. Тази малка десетична грешка ни струваше 900 млн. крони.

Накратко казано, това, което считахме за водоустойчив процес, се оказа малко пропусклив. Това, което смяхме, че не може да се случи, се случи, така или иначе. Грешката бе толкова скъпа, че няколко от моите колеги се депресираха.

Ние обаче поправихме грешката бързо и тя няма да се повтори. В същото време помъдряхме за това как се е случила. Защо? Защото никой не се опита да се крие и ничия глава не беше сдъвкана“, казва Танген, според превод на FT Alphaville.

В антроположкия доклад наистина е посочено, че Даг Хусе, който отговаря за риска в NBIM, казва пред ръководството на фонда, че грешката е негова, както и че Танген пише имейл до “Саймън” и Патрик дьо Плеси, за да ги успокои.

Ето какво гласи той:

„Момчета,

Даг ме информира за проблема с изчислението на бенчмарка.

Такива неща се случват! Ние ръководим сложна операция и съм по-изненадан от това, че в исторически план сме имали много малко или почти не сме имали такива инциденти. Вие и двамата сте супер професионалисти и имате важен принос за успеха на NBIM.

Не позволявайте това да ви развали уикенда.

Продължаваме напред и нагоре!“

Уикендът на Саймън почти сигурно е бил развален, но в случая приятното е реакцията на шефа на фонда.