Жълто-оранжева мъгла от прах от пустинята Сахара покри части от Гърция, което накара властите да издадат здравни предупреждения. Явлението създаде почти нереални зрелищни сцени.

Според гръцката метеорологична служба, метеорологичните условия във вторник са благоприятствали движението на прах от Африка, довел до „повишени концентрации в атмосферата“ - особено в южната част на страната. Прахът трябва да започне постепенно да намалява в сряда сутрин, прогнозира службата, а от обяд нататък ще бъде „ограничен на изток“.

Видеоклипове и изображения, споделени онлайн, показват хора в Атина, които наблюдават жълто-оранжевата мъгла от хълмовете близо до гръцката столица.

Други направиха вечерни разходки из града и споделиха ярко оранжевите сцени в социалните мрежи. Един потребител посочи, че ярко оранжевият прах е направил Атина да изглежда като „колония на Марс“.

Източносредиземноморската държава Кипър също е засегната от праха. Ниско налягане над Северна Африка донесе прах над Кипър няколко пъти в средата на април, „потъмнявайки небето и намалявайки качеството на въздуха“, съобщи НАСА.

Изображение от сателита Terra на агенцията показа „оранжева плащеница“ над Кипър на 22 април. Очаква се прахът да продължи да пресича Средиземно море, засягайки Кипър и Гърция през следващите няколко дни, според НАСА.

Облаци от прах, движещи се от Северна Африка към Гърция и други региони, е явление, което се случва от време на време. То води до ограничена видимост и предизвиква предупреждения за здравни рискове.

„Откачено“ време удари Финландия

Странното време завладя и други части на Европа. Необичайно силен снеговалеж за това време на годината в северната част на континента доведе до спиране на обществения транспорт в южната част на Финландия, съобщи общественият оператор YLE.

„Страхотното априлско време“ донесе повече от 20 сантиметра сняг в някои райони, блокирайки трамваите и забавяйки автобусите и метрото във финландската столица. То доведе до отмяна на полети и закъснения на летището в Хелзинки.

Междувременно, полицията в югозападната част на страната съобщи за около дузина пътнотранспортни произшествия без сериозни наранявания, а работниците по поддръжката се борят да почистят снега от електропроводите.

Въпреки че снеговалежите не са необичайни през зимните месеци във Финландия, пресаташето на оператора на обществения транспорт на Хелзинки HSL Йоханес Лайтила каза, че такова време е „необичайно“ за края на април и призова пътуващите да отделят повече време за придвижване.

Снимки показаха жители на Хелзинки, които вървят през дебел сняг и лед, носейки чадъри заради обилния снеговалеж, а върху тротоари, коли и стутери са натрупани дебели преспи.

Финландският летищен оператор Finavia съобщи, че през нощта над летището в Хелзинки се е излял леден дъжд. „В резултат на това, размразяването на пистите и крилата на самолетите отне много повече от обикновеното за този период на годината“, добавиха от компанията.

HSL съобщи на уебсайта си, че всички трамвайни услуги в града са били спрени във вторник сутрин, но постепенно са възобновени от следобеда.

Работниците по поддръжката почистваха снега от трамвайните релси, но се бореха да премахнат леда от някои надземни електропроводи, тъй като оборудването, използвано за нанасяне на гликол – химикал против замръзване, който обикновено се използва за тази цел през зимата – беше прибрано за съхранение за лятото.

„За съжаление, суровостта на времето ни изненада“, каза ръководителят на звеното за поддръжка на транспортната организация на града Анти Вигелиус.