Японският автомобилен гигант Toyota Motor обяви, че глобалните продажби и производството на компанията са достигнали рекордни стойности през финансовата година, приключила на 31 март. 

Резултатите са подкрепени от силното търсене на автомобили и нормализирането на доставките на полупроводници, предава Reuters. 

Toyota обаче планира да отложи началото на производството на своите електрически превозни средства в САЩ и да намали местната продукция в Япония, за да гарантира безопасността и качеството на автомобилите след поредица от скандали в някои от поделенията на групата.

За финансовата година, приключила през март, Toyota съобщи, че глобалните продажби са нараснали със 7.3% - до 10.31 милиона единици на годишна база, надминавайки границата от 10 милиона за първи път в историята. Произведените автомобили за същия период пък са 9.97 милиона, което е ръст от 9.2% спрямо предходната година. 

Най-големият производител на автомобили в света по обем обаче отбелязва спад на продажбите и производството през март на фона на жестоката конкуренция в Китай - най-големия автомобилен пазар в света.

Глобалните продажби на Toyota през март се понижават с 2.1% спрямо година по-рано, до 897 251 единици, а производството намалява с 1.3%, до 807 026 единици. Глобалните продажби на електромобили през годината, приключила през март, скачат повече от три пъти - до 116 654 единици.

Toyota планира да отложи началото на производството на електромобили в САЩ до пролетта на 2026 г., а не както предвиждаше първоначалният план през 2025 г. Компанията планира умишлено да настрои период на "пауза" в своя бизнес, за да гарантира качеството и безопасността. 

Акциите на компанията поевтиняха с около 3% тази сутрин на борсата в Токио, но от началото на годината са поскъпнали с близо 35%.