Дълбокият мраз, който е обхванал имотните пазари в Европа, откакто лихвите скочиха, се е задълбочил в началото на годината - стойността на сделките пада до най-ниското си ниво от 2011 г.

Общата стойност на имотните сделки в Европа възлиза на 34.5 млрд. евро през първото тримесечие, което представлява спад от 26% на годишна база, сочат данни на MSCI Real Assets, цитирани от Bloomberg.

Това е седмият пореден тримесечен спад, тъй като несигурността около понижението на лихвените проценти продължава да оставя разделение между ценовите очаквания на купувачите и продавачите.

Офис площите, които са най-голямата част от пазара на търговски имоти, оглавяват тенденцията със спад от 45%. Данните за Париж са особено мрачни. Френската столица отчита най-лошото си тримесечие в историята за продажбите на офис площи, като за първите три месеца от годината там са сключени само осем сделки на обща стойност под 500 млн. евро.

По-високите лихвени проценти доведоха до рязка корекция на европейския пазар на недвижими имоти, която беше задълбочена от променящите се модели на работа и екологичните изисквания, които засягат особено сериозно по-старите офис сгради.

Лихвите обаче се очаква да се понижат в рамките на месеци - на фона на намаляващата инфлация, а много продавачи изчакват с надеждата цените да започнат да се възстановяват скоро.

Какво прогнозира Том Лийхи, ръководител проучвания на недвижими активи в MSCI:

“След много слабата 2023 г., имаше надежди, че инвестициите в европейски имоти ще тръгнат нагоре през първото тримесечие на 2024 г. Продължителното и понякога болезнено пренастройване към края на рекордно ниските лихвени проценти означава, че пазарът остава трудно място за сключване на сделки.”

И докато повечето продавачи устояха на понижението на цените, някои нямаха избор поради падежи на заеми или по други причини. Това постепенно създаде достатъчно трансакционни доказателства за понижаване на стойностите, което повиши очакванията, че пазарът скоро ще формира дъно и обемите може да започнат да се повишават.

Несигурността около това кога ще бъдат понижени лихвите обаче удължи разминаващите се очаквания, като някои търговци сега са по-уверени, че цените ще се възстановят, въпреки че офертите продължават да отразяват повишението лихвени проценти.

Моделите на MSCI установяват, че все още има разлика от 20% между продажните цени на офисите в Лондон и стойностите, които са постигнати при сключените сделки.