Цените на имотите по света са се повишили с 3.9% за 2023 г., сочи анализ на Knight Frank на 56 пазара. Това е най-голямото повишение в стойността на жилищата от четвъртото тримесечие на 2022 г. На 18 от разглежданите пазари се отчитат по-ниски цени на имотите спрямо година по-рано.

Турция отново над всички

Високата инфлация в Турция продължава да оскъпява имотите в страната. В последните три месеца те са добавили 6.9 на сто към стойността си. За полугодието ръстът намалява до 18.1 на сто, но за година нарастването е от 75.5%.

Топ 7

Европейските пазари доминират в челото на класацията, като двуцифрени повишения в цените на имотите се регистрират в Полша (+13%), Гърция (+11.8%), Хърватия (+10.9%) и България (+10.1%).

Ръстът у нас поставя страната ни на седма позиция, след нас е Мексико (+10%), а пред нас е още и Колумбия (+12.4%).

България

За последните три месеца на 2023 г. цените на имотите у нас са добавили 1.2% към стойността си, а през второто полугодие са нараснали с 3.9%, с което страната ни дели десетата позиция в световен мащаб.

Минималното увеличение за периода октомври – декември пък е доказателство за успокояване на ръста. Според данни на НСИ, налице е спад на цените в част от големите градове на страната.

Спад и то какъв…

Цените на имотите в Чили отчитат спад от 34.2 на сто за година, което доведе и до фалита на редица строителни компании в страната. Сериозно понижение е налице и в Люксембург (-13.6%), както и в Словакия, където цените падат с 8.6 на сто. 

Над 5% понижение през 2023 г. има още в Германия, Швеция, Хонконг и Джързи.