През първото тримесечие на 2024 г. пазарът на недвижими имоти може да се характеризира като активен и динамичен. Не се наблюдава застой, какъвто се предвиждаше през предходните тримесечия на изминалата 2023 г.

Лихвените проценти по ипотечните кредити все още се запазват ниски, инфлацията се забавя, доходите на хората се увеличават, което обуславя и нестихващата интензивност на имотния пазар у нас.

През изминалото тримесечие не се наблюдава спад в цените на жилищата, те задържат нивата си такива, каквито бяха и през последните тримесечия на изминалата година, става ясно от тримесечен анализ на Arco Real Estate.

Според данни на БНБ, новоотпуснатите кредити продължават да нарастват, като през първите месеци на годината се регистрира ръст с над 40% на годишна база.

Брокерите на агенцията споделят, че сделките стават сравнително бързо, клиентите нямат нужда от прекалено дълго време за обмисляне преди да купят даден имот. Преимущество имат сделките с ипотечно кредитиране, а голям процент от тях се реализират след отстъпка в цената при преговорите за покупка.

Какви имоти се търсят?

Най-търсени през първото тримесечие на 2024 г. са тристайните и двустайните имоти с цел живеене. По-слаб остава интересът към многостайните и едностайните апартаменти. Търсят се завършени и обзаведени имоти.

Не се наблюдават сериозни промени спрямо предходното тримесечие на годината, освен че се отчита лек спад при търсенето на парцели и къщи. Към момента търсенето продължава да има превес над предлагането.

Средни цени

Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1700 – 1900 евро/кв. м, а за тристаен между 1600 – 1800 евро/кв. м.

Тези стойности могат да варират в широк диапазон - в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. 

В центъра на София цените започват от 1900 евро/кв. м, като средната цена за района на идеален център е около 2500-3000 евро/кв. м, отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

В квартали, като Яворов, Изгрев и Лозенец, средните цени достигат до 2300 – 2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори и над 3000 евро/кв. м.

Най-търсените квартали в София

През първото тримесечие на годината най-търсени от купувачите отново са имотите в южните райони на София и широкия център. Предпочитат се квартали, като Лозенец, Витоша, Хладилника, Кръстова вада, Манастирски ливади, Овча купел. По-заможните купувачи се насочват към Симеоново, Драгалевци, Панчарево.

От клиентите се търсят предимства, като възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения, както и до метростанции от градското метро.

И по-ниски цени, и по-голямо предлагане

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Кръстова вада, Витоша, Овча купел поради активното изграждане на нови сгради.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон - между 1300 евро/кв. м до около 2000 евро/кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.

Пазарът на имоти в Пловдив

Първото тримесечие на новата година започва динамично за пазара на недвижими имоти и в Пловдив. Жилищата, които се търсят, са предимно двустайни и тристайни апартаменти, намиращи се в ново оформилите се жилищни райони в града.

Тези комплекси предлагат на купувачите както близост до центъра на града, така и пространство, и спокойствие. И тук, както в София, повечето сделки се случват с помощта на банково кредитиране.

Според данни на агенцията, не се отбелязва много висок ръст в търсенето, но не се регистрира и промяна или спад в цените на имотите. Отчита се спад при търсенето на парцели, в сравнение с предходното тримесечие на годината, както и на къщи.

Средните цени на имотите могат да варират от 1000 до около 1500-евро/кв. м, в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение. Предпочитани райони в града са Кършияка, Христо Смирненски, Тракия.

Основният дял при предлагането остава за апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Беломорски със средна цена около 1050 евро/кв. м, Христо Смирненски и Южен, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв. м, и Център с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв. м.