Златен часовник, носен от Джон Джейкъб Астор IV - член на заможната фамилия Астор и най-богатия човек на борда на Титаник, беше продаден на търг за рекордните $1.485 милиона.

Постигната сума при продажбата е десет пъти над очакваната цена на търга между 125 хил. и 188 хил. долара.

Високата му продажна точка постави "нов световен рекорд за сувенири от Титаник", заяви Андрю Олдридж, управляващ директор на аукционна къща Henry Aldridge and Son, пред CNN.

Астор е един от около 1500-те души, загинали при потъването на Титаник на 15 април 1912 г. Бременната му съпруга Мадлен оцелява.

Часовникът беше сред редица забележителни артикули, предлагани на търга в английския град Уилтшър, включително куфарът, в който се съхранява цигулката, на която отговорникът на музикантите свири, докато корабът потъва. Сред тях е и джобен тефтер, в който е документиран плавателният график на Титаник.

Куфарът беше продаден за над 450 хил. долара, докато самата цигулка намери купувач за почти $1.7 милиона чрез същата аукционна къща през 2013 г. Досега именно това беше най-скъпо продаденият артикул от Титаник. Според Олджидж:

„Тези цени за тези уникални части от историята отразяват не само тяхната важност, но и продължаващия интерес към Титаник и паметта на неговите пътници и екипаж“.

Часовникът е сред личните вещи, намерени с тялото на Астор след потъването на Титаник, според аукционната къща. Той носи още златни копчета за ръкавели, диамантен пръстен, пари и джобен тефтер, наред с други вещи. Предадени са на сина му Винсент Астор, който напълно възстановява часовника, така че да работи.

През 1935 г. Винсънт го дава като подарък по случай кръщенето на малкия син на Уилям Добин IV - изпълнителен секретар на Джон Джейкъб Астор, според аукционната къща.

Семейство Добин пази предмета до края на 90-те години, когато го предлага на търг. Неизвестен американски колекционер го придобива и оттогава е излаган в няколко музея.