Близо пет десетилетия след потъването на Титаник, в океански води се случва друга трагедия.

Датски лайнер е на първото си плаване край бреговете на Западна Гренландия, когато се сблъсква с айсберг и потъва на 30 януари 1959 г. При инцидента загиват целият екипаж и всички пътници на борда. Подобно на RMS Titanic, корабът е смятан за един от най-безопасните в света.

MS Hans Hedtoft е построен от Frederikshavns Værft във Фредериксхавн в Северна Дания.

Дългият над 82 метра и тежащ 2857 тона товарен кораб е специално проектиран за датското правителство, за да издържи суровите условия в Северния Атлантически океан, особено по пустите брегове на Гренландия.

Със своя двоен корпус и седем запечатани отделения, заедно с укрепените секции на носа и кърмата, корабът е проектиран с мисъл за устойчивост. Той е оборудван с най-съвременни инструменти, вариращи от радар и жирокомпас до навигатори и радиооборудвани спасителни салове.

Той е обявен за „революция в арктическата навигация“, като властите се надяват, че ще осигури безопасно плаване до Гренландия целогодишно.

Въпреки това, не всички вярват в конструкцията му. Частният корабособственик Кнуд Лауритцен твърди, че стоманените плочи на Hans Hedtoft е трябвало да бъдат заварени, а не занитени, тъй като това не осигурява достатъчна устойчивост срещу ледения натиск.

Тази критика е отхвърлена от някои, определяйки я като идваща от огорчен бизнесмен, загубил битката за правителствени поръчки.

Hans Hedtoft се отправя на първото си плаване от Копенхаген на 7 януари 1959 г., достигайки Джулианехааб в Гренландия за рекордно време. На място корабът посещава Нуук, Сисимиут и Маницок, преди да се върне в Джулианехааб.

На 29 януари плавателният съд се отправя обратно към Копенхаген. На борда има 40 членове на екипажа, товар от замразена риба и 55 пътници, включително един от двамата представители на Гренландия в датския парламент, както и шест деца.

На следващата сутрин, след като заобикаля нос Фаруел - най-южния край на Гренландия, корабът попада в буря и видимостта е намалена значително.

В 13.56 ч. телеграфистът на метеорологичната станция Prins Christians Sund приема сигнал SOS, според който корабът се е сблъскал с айсберг. В рамките на час е изпратено друго съобщение, че машинното отделение е наводнено.

В 15:12 часа идва съобщение, че корабът потъва. Малкият западногермански океански траулер Johannes Krüss и катерът на бреговата охрана на САЩ Campbell тръгват към него. Друг германски риболовен траулер съобщава по радиото, че е на път към инцидента.

В 17:41 идва последното съобщение от Hedtoft: „Потъваме и имаме нужда от незабавна помощ“.

През следващите няколко дни и нощи кораби и самолети претърсват района за следи от изчезналия плавателен съд и 95-те човека на борда му, но не са намерени останки, освен спасителен пояс, изхвърлен на брега на Фарьорските острови около девет месеца, след като той потъва.

Най-любопитното е, че корабът е оборудван с три спасителни лодки, всяка от които може да събере 35 души. Освен това разполага с две спасителни лодки за до 20 души и четири самонадуващи се спасителни сала с рул и автоматични аварийни маяци.

Възможно е да се евакуира целият кораб, но по някаква причина спасителните лодки не са спуснати.

Вероятно са се надявали да пристигне помощ, а капитанът е решил да задържи всички на борда до последния възможен момент, защото морето е било твърде бурно за спасителните лодки.

MS Hans Hedtoft остава последният известен кораб, потопен от айсберг и дал жертви.

През 2005 г. кралицата на Дания открива в Копенхаген паметник в памет на 95-те души, загинали при трагедията.