Японската йена скочи рязко спрямо останалите водещи световни валути в понеделник (29 април), след като падна до ниво от над 160 йени за долар. Причина за скока на японската валута бяха слуховете за интервенция за продажба на долари от страна на японските банки, предава Reuters. 

Йената поскъпна с около 2% за няколко минути, след като преди това се понижи до 160 йени за долар за първи път от 34 години насам. 

По данни на Commonwealth Bank of Australia, цитирани от CNBC, Министерството на финансите на Япония се очаква да публикува във вторник (30 април) своите статистически данни за пазарната интервенция за периода от 28 март до 26 април. 

"Все още обаче не сме видели никакви медийни съобщения, които да потвърждават интервенцията. Днешната волатилност на йената може да отразява нестабилността на пазарите на фона на ниската ликвидност“, казват анализаторите на банката. 

Японските власти многократно са отправяли предупреждения за „прекомерните“ движения на йената, но до този момент не са направили официални съобщения за укрепване на валутата. Някои наблюдатели на пазара подозират, че властите биха се намесили при спад на валутата до ниво от 155 йени за долар, но курсът падна и под тази граница миналата седмица.

Йената се търгуваше около 150 спрямо долара, откакто централната банка на Япония прекрати своя режим на отрицателни лихви през март. В петък миналата седмица институцията задържа лихвите и леко повиши своите инфлационни очаквания за фискалната 2024 г. 

Гуверньорът на Банката на Япония Казуо Уеда миналата седмица заяви пред Reuters, че нестабилността на обменния курс ще повлияе на паричната политика, само ако има „значително“ въздействие върху икономиката,  

„Ако движенията на йената имат ефект върху икономиката и цените, който е трудно да се пренебрегне, това може да е причина за коригиране на политиката“. 

Йеспер Кол от консултантска фирма Monex Group коментира пред CNBC, че японската централна банка ще предприеме действия, ако йената се премести с повече от 3-5 йени за 12 часа, тоест, когато претърпи потвърдена спекулативна атака.

Кол каза още, че всяка интервенция би била загуба на националните активи на Япония, тъй като страната продава своите щатски долари, за да купува йени. По думите му, йената може допълнително да отслабне до 200-220 спрямо зелените пари, ако няма фундаментални промени в монетарната политика.

 Днес японските капиталови пазари са затворени заради официалния празник по случай т. нар. Златна седмица, която продължава до 6 май.