Без значение какво сте постигнали в живота - в това число колко дипломи имате, какви умения сте усвоили, колко килограма вдигате във фитнеса, колко неща можете да готвите, колко служители управлявате, какви кръстословици решавате или колко езика говорите, има вероятност формалното ви образование за това какво да правите с големите си чувства да се равнява на това на петгодишно дете.

По тази причина повечето хора са емоционално недоразвити, недообучени и недообразовани. А по този начин те влизат в нещо, което  преподавателят от Йейлския университет Ема Сеппала нарича обвързано състояние.

Хората често са обвързани с разрушителни схващания, навици, модели на поведение, връзки, пристрастявания и погрешни представи. Това е причината толкова много от тях да страдат от безпокойство, депресия, пристрастеност, страх, бърнаут и нещастие. Всичко това им пречи да живеят по възможно най-свободния, смел и автентичен начин.

Като психолог Сеппала знае, че хората с висок коефициент на емоционална интелигентност разполагат с едно съществено важно умение, което тя нарича “емоционален суверенитет.”

На практика, това означава, че те са се научили да управляват емоциите си с изящество, вместо да ги избягват, потискат, притъпяват или да остават по някакъв начин обвързани с тях.

Когато знаете как да се справяте с емоциите си, можете да ги впрегнете в творчество, енергия, по-задълбочени взаимотношения и по-голямо щастие и задоволство.

Защо емоционалният суверенитет е толкова важен?

Емоциите засягат всичко, което правите – концентрация, внимание и памет, физическо и психическо здраве, вземане на решения и поддържане на отношения. Когато не знаете как да се справяте с чувствата си, вие страдате, както и хората около вас.

Когато сте стресирани, притеснение или ядосани, не можете да се концентрирате толкова добре или да запомните нещо. Може да имате затруднения с това да определите кога сте тъжни. Ако трябва да вземете важно решение, то ще изглежда много по-различно в ден, в който сте изтощени от работа, в сравнение с ден, в който сте отпочинали.

Забелязали ли сте, че неспособността ви да се справите с негативните си емоции ви кара да наранявате хората, които обичате най-много и бихте искали да нараните най-малко?

Ироничното е, че като опитвате да потиснете или да избягате от емоциите си, вие се залепвате за тях – те остават за по-дълго. В опитите си да се успокоите може да прибегнете до разрушителни навици, като потърсите комфорт в алкохола, наркотиците, храната, социалните медии, работата и т.н. и след това да се чувствате дори още по-зле.

Сблъсквайки се с всичко, което животът предлага - както добро, така и болезнено, вие ставате по-силни и по-мъдри. Когато подхождате към вашите емоции със сътрадание и търпение, те отминават по-бързо.

Вие сте по-щастливи, по-смели, по-силни и по-свободни. Знаейки, че можете да се изправите пред всичко и да излезете от другата страна, ставате суверени.

Какво ще спечелите от емоционалния суверенитет

За да се откъснете от вашите емоции и да си върнете суверенитета над тях, трябва да искате да практикувате усещането на вашите чувства и да бъдете самоосъзнати, честни и смели.

Може да е трудно, но пък е възнаграждаващо. Ще спечелите толкова много неща като част от процеса, в това число:

  • По-добро физическо и психическо здраве. Потискането на емоциите уврежда нашето психическо здраве и може да доведе и до проблеми с физическото състояние. И умът и тялото ви ще се облагодетелстват, ако се научите да обработвате емоциите си, вместо да ги потискате.
  • По-добри взаимоотношения. Другите може да се изненадат от факта, че вече не потискате емоциите си — може дори да се чувстват малко некомфортно отначало. Ще има променяща се динамика в отношенията ви с другите. Те обаче ще се подобрят. Защото научавайки се да обработвате собствените си емоции и да осъзнавате, че и другите трябва да го правят, вие проявявате повече разбиране и състрадание. Вие ги съдите по-малко.
  • Лекота. Когато се научите да обработвате емоциите си, не се обвързвате с тях за толкова дълго време. След като вече не носите бремето на потиснатите чувства, имате усещане за лекота. Лесно е човек да бъде по-щастлив и по-весел.
  • Смелост. Изисква се смелост, за да усещате напълно емоциите си. Колкото повече го правите обаче, толкова по-голяма става вашата търпимост и издръжливост. Вие култивирате доблест.

Как да направите първата стъпка към емоционалния суверенитет?

Забележете колко бързо децата преодоляват емоциите. Избухването идва, те крещят с пълна сила, плачат, но две минути по-късно са приключили. Уверени са отново.

Какво прави децата толкова емоционално устойчиви? Те усещат чувствата си и позволяват на емоциите да преминават през тях. Както се казва: “почувствайте го, за да го излекувате.”

Може да усетите силно желание да избягате и да се съпротивлявате, защото не ви е удобно да се чувствате неудобно, да не говорим да изпитвате болка. Точно тук имате нужда от търпение, приемане, отдаване, самосъстрадание и въздържание.

Позволете на емоциите да ви залеят като вълна, която идва, задържа ви под водата за малко, но в крайна сметка ви подминава, за да можете да изплувате отново и да си поемете въздух.

Имайте предвид, че пълното изживяване на емоцията не означава пълното ѝ изразяване по време на нейния връх. Когато избухвате срещу някого, това може да навреди на взаимоотношенията ви.

По-добре е да общувате, когато сте се успокоили. Идеята е, че като изживявате емоцията си, вие я обработвате и асимилирате. След като предприемете тези стъпки, ще общувате по-добре.