Консорциум от японски компании изгради първото в света високоскоростно 6G безжично устройство, способно да предава данни със скорост от 100 гигабита в секунда (Gbps) - до 20 пъти по-бързо от актуалната безжична 5G технология, предава Live Science.

Обемът на данните е еквивалентен на безжично прехвърляне на пет пълнометражни HD филма в секунда и, според Statista, до 500 пъти по-бърз от средните скорости на мобилната 5G мрежа в САЩ.

Резултатите от новите тестове показват, че безжичното устройство на консорциума е предавало данни със скорост 100 Gbps на закрито в честотната лента от 100 GHz и на открито в честотната лента от 300 GHz, която е под инфрачервеното ниво в електромагнитния спектър. 

Тестовете са проведени на разстояние 100 метра, се посочва в изявление на консорциума.

Въведен през 2019 г., 5G е актуалният съвременен стандарт за безжична комуникация и се използва от почти всички нови смартфони. Средните скорости на T-Mobile в САЩ, например, са приблизително 204.9 мегабита в секунда (Mbps), докато теоретичната максимална скорост на 5G е поне 10 Gbps.

Но учените вече работят върху изграждането на шестото поколение на този стандарт - 6G, като инфраструктурата е в процес на разработка и се очаква да бъде пусната в началото на 2030 г.

Основните разлики между 5G и 6G са в честотните ленти на електромагнитния спектър, в който работят. Работата в по-високи честоти обикновено означава и много по-високи скорости.

5G сигналите обикновено се предават в честотни ленти под 6 GHz и се разширяват в ленти от около 40 GHz. 6G, от друга страна, се очаква да използва по-високочестотни ленти, които са между 100 и 300 GHz, според Nokia. Предаването в този регион се възползва от предимството на по-високите скорости, но има недостатъка на по-голяма намеса от околната среда, като е по-вероятно сигналите да бъдат блокирани, особено на закрито.

Скокът от 4G към 5G проправи пътя за много по-големи обеми на медийно потребление, но еволюцията от 5G към 6G може да доведе до нови технологии, като холографска комуникация, по-добра виртуална реалност (VR) и изживявания със смесена реалност.

Тъй като обаче 6G разчита на много по-високи честотни ленти, ще е необходима напълно нова инфраструктура за предаване и усилване на сигналите, докато смартфоните или VR устройствата ще изискват 6G антени.

В предишни тестове учените са постигали и по-високи 6G скорости, но на много по-къси разстояния. По-рано тази година друг екип от учени в Япония демонстрира световен рекорд за 6G скорости до 240 Gbps, но само на  20 метра.