Китайската технологична компания Baidu обяви, че очаква подразделението ѝ за роботизирани таксита Apollo Go да излезе на печалба през следващата година.

Прогнозата идва на фона на изявлението на Илон Мъск, че ще наблегне на усилията за създаване на роботаксита в Tesla, предвид спада в приходите на компанията.

Baidu е един от основните играчи на прохождащия пазар на роботаксита в Китай и получи разрешение от градски район в Пекин да започне да осъществява превози срещу заплащане през ноември 2021 г.

От съображения за сигурност в повечето автомобили все още има служител на компанията, но през септември същият район в Пекин позволи на Baidu и на стартъп компанията Pony.ai да извършват превози срещу заплащане с роботаксита без служител в тях.

Apollo Go е осъществила около 839 000 курса през последните три месеца на 2023 г., според последния отчет на Baidu. Компанията се очаква да обяви тримесечните си резултати утре.

Около 45% от поръчките през четвъртото тримесечие в Ухан са били с напълно автономни автомобили, в сравнение с 40% за предходното тримесечие.

Намаляване на разходите 

Освен увеличаващото се използване и намаляването на разходите за труд на курс, Baidu прави и самите автомобили по-евтини.

От Baidu обявиха днес, че 6-тото поколение роботаксита на Apollo ще струват около 200 000 юана (28 169 долара) или по-малко от половината в сравнение с предходното поколение.

Тази година Baidu планира да използва 1 000 от тези роботаксита от 6-то поколение в град Ухан, където компанията вече има автомобили, които се движат без служител.

“На фона на намаляващите разходи и увеличаващите се поръчки Apollo Go е близо до постигането на рентабилност през четвъртото тримесечие на 2024 г., като се очаква подразделението да излезе на печалба до 2025 г.,” се казва в прессъобщението на Baidu.

Конкурентният оператор на роботаксита Pony.ai пък се подготвя за борсово листване извън континентален Китай.

Други представители на автомобилната индустрия остават по-скептично настроени по отношение на изцяло автономните автомобили, които изискват широко регулаторно одобрение.

Вицепредседателят на Xpeng Брайън Гу заяви през миналия месец, че не очаква роботизираните таксита да бъдат реален бизнес поне още пет години.