Цените на петрола нарастват днес, след като Израел атакува град Рафа в южната част на ивицата Газа, докато преговорите за прекратяване на огъня с Хамас продължават без намирането на решение.

Фючърсите на брента поскъпват с 46 цента, или 0.55%, до 83.79 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрола (WTI) бележат повишение в цената от 46 цента, или 0.59%, до 78.94 долара за барел.

Цените на петрола нараснаха и вчера, изтривайки част от спада от миналата седмица, при който и двата контракта записаха най-голямото си седмично поевтиняване от три месеца, като фокусът беше върху слабите данни за заетостта в САЩ и това кога Федералният резерв ще започне да понижава лихвите.

Прекратяване на огъня

Палестинската групировка Хамас в понеделник се съгласи на предложение за прекратяване на огъня, отправено от посредници, но Израел обяви, че условията не отговарят на нейните искания и продължи с ударите по Рафа, докато в същото време планира да продължи преговорите.

Израелските сили нанесоха удари срещу Рафа по въздух и суша и разпоредиха на гражданите да напуснат части от града, който беше убежище за повече от 1 милион разселени палестинци.

Липсата на споразумение между страните в продължаващия вече 7 месеца конфликт подкрепя цените на петрола, тъй като инвеститори се опасяват, че евентуална регионална ескалация на войната ще наруши предлагането от Близкия изток.

Предприетият от Рияд ход да увеличи официалната продажна цена на петрола си за Азия, Северозападна Европа и Средиземноморието през юни също оказа подкрепа на цените на суровината, което е индикация за очаквания за силно търсене през лятото.

Водещият износител на петрол в света увеличи стойността на основния си сорт Arab Light с 2.90 долара на барел над средната за сортовете Oman и Dubai през юни, което е най-високото ниво от януари и се намира близо до горната граница на прогнозите на трейдъри, участвали в проучване на Reuters.