Централната банка на Аржентина пусна в обращение първите банкноти от 10 000 песо в страната. Това бе дългоочаквана стъпка за рационализиране на тромавите разплащания с големи купища пари в брой след колапса на местната валута, пише Financial Times. 

Новите банкноти, всяка от които е на стойност 11 долара по официалния обменен курс на страната, са пет пъти по-ценни от предишната най-голяма банкнота от 2000 песо - която започна да циркулира миналата година и все още остава сравнително рядка, както и 10 пъти по-ценни от по-често срещаните 1000 песо.

Плащанията в брой остават популярни в Аржентина, където много търговци на дребно предпочитат да получат средства незабавно, на фона на хроничната икономическа нестабилност, а други просто работят полулегално и не подават финансови отчети. 

Аржентинците са принудени да носят големи пачки банкноти, за да правят малки плащания, и цели раници с пари, за да извършват по-големи трансакции.

Централната банка заяви, че новите банкноти ще улеснят трансакциите между потребителите и ще направят логистиката на финансовата система по-ефективна и по-евтина.

Аржентинското песо загуби 95% от стойността си през последните пет години заради тежката икономическа криза, която доведе годишната инфлация до нива от 287% през март.

Либертарианският президент на страната Хавиер Милей, който встъпи в длъжност през декември, каза, че ключът към ограничаването на инфлацията и стабилизирането на песото е да се сложи край на зависимостта на предишните правителства от печатането на пари за финансиране на държавните разходи. Той стартира широкообхватна кампания за икономии, спирайки необходимостта от финансиране на първичния фискален дефицит.

Но централната банка продължава да разчита на своята "печатница", за да изплаща лихвите по огромните краткосрочни задължения, емитирани към местни кредитори.

Паричният орган намали своя референтен лихвен процент пет пъти, откакто Милей встъпи в длъжност - от 133% през декември до едва 50%, което е много под нивото на инфлацията, за да обезсърчи местните банки да държат краткосрочни държавни облигации и да изчисти баланса си.

Месечната инфлация в Аржентина достигна връх от 26% през декември и оттогава падна до 11% към март. Президентът обяви, че нивото ѝ през април, което ще бъде публикувано следващата седмица, може да бъде едноцифрено.

Новите банкноти от 10 000 песо са отпечатани в Китай от държавната корпорация China Banknote Printing and Minting Corporation. Правителството на Аржентина разчита на банкноти, отпечатани в Китай, Бразилия и Испания, тъй като растящото търсене на пари в брой надхвърля капацитета на националния монетен двор.

Броят на банкнотите от 1000 песо в обращение се е удвоил през последната година до повече от 6 милиарда. 

Следващата най-голяма банкнота от 20 000 песо ще започне да циркулира към края на годината, съобщи централната банка.