Фамилните луксозни модни империи не са известни с откритостта си, когато става въпрос за плановете им наследяване.

Най-голямата такава - LVMH, все още се контролира от председателя и главен изпълнителен директор Бернар Арно. Четири от петте му деца са част от борда на директорите на LVMH и всяко от тях би могло да го наследи, когато той, в крайна сметка, се оттегли.

Миналия месец известният италиански моден дизайнер Джорджо Армани, който стои зад едноименната марка, изненада мнозина, като каза, че не отхвърля възможността да продаде бизнеса.

Наследникът на друга компания за луксозни стоки също даде мнение по въпроса, заявявайки, че би обмислил придобиване на неговата марка със 110-годишна история. Лоренцо Бертели, ръководител Социална отговорност в Prada и наследник на фамилията, контролираща компанията, заяви пред Bloomberg:

“Отворени сме и винаги ще сме отворени към нови възможности.”

Показателно е, че Бертели вече обсъжда възможността за разрастване на броя на марките на Prada, сред които са Miu Miu и Church’s, след като само преди три години той отхвърляше предположенията, че самата Prada може един ден да бъде продадена, заявявайки, че иска групата да остане под контрола на фамилията, пише Fortune.

Prada и Armani са сред италианските модни къщи, които останаха независими в ерата на повсеместните сливания и поглъщания. Заедно със Salvatore Ferragamo, Ermenegildo Zegna и Canali, те остават под контрола на фамилиите, които ги основават.

Много други марки, в това число Berluti и Gucci, бяха придобити от конгломерати, като френските LVMH и Kering, които са семейни компании. Самата Prada е активна на пазара, макар и в по-малки мащаби, като придоби миноритарен дял в производителя на трикотаж Fedeli през миналата година.

Общо 80% от компанията, чиито акции се търгуват на борсата в Хонконг, са под контрола на фамилията Бертели посредством холдингова компания, а Prada определено е в силна позиция да обмисли нови сделки.

И докато ограничаването на потребителските разходи засегна индустрията на луксозните стоки, Prada не беше част от тази тенденция. Компанията отчете силни резултати за 2023 г. и инвестира сериозно в присъствието си в сектора на търговията на дребно, за да се хареса на повече купувачи.

Тя може да не е толкова голяма, колкото пазарният лидер LVMH (продажбите на Prada достигат 4.7 млрд. евро през миналата година, в сравнение с 86.2 млрд. евро за френския конгломерат), но е една от най-разпознаваемите марки в сферата на луксозните стоки и има над 100-годишна история.

Запазване на независимост въпреки всичко

Собствениците на семейни бизнеси често искат да запазят контрол в креативно и финансово отношение, за да защитят семейното си наследство, а кой би могъл да го направи по-добре от фамилията?

През миналия месец Армани, който на 90-годишна възраст все още заема поста главен изпълнителен директор на своята компания, заяви, че “независимостта от големите групи може все още да бъде движеща ценност за Armani Group,” като тогава той за първи път призна за възможността за придобиване.

“В момента не предвиждам придобиване от страна на голям конгломерат за луксозни стоки. Листването на борсата е нещо, което все още не сме обсъждали, но това е възможност, която може да бъде обмислена, надявам се, в далечно бъдеще.”

Планът на Армани за това кой ще го наследи на поста главен изпълнителен директор също не е обявяван публично, въпреки че той разполага с много популярни високопоставени служители в ръководството на компанията - от дългогодишен негово сътрудник до племенници и племенник.

Що се отнася до Prada, ще бъде интересно да се види как фамилията Бертели оформя нейното бъдеще, докато силите, които влияят на сектора на луксозните стоки, продължават да се променят.