Испанската банка BBVA е представила оферта за придобиване на стойност 12.23 млрд. евро директно на акционерите на Banco Sabadell, превръщайки я в оферта за враждебно придобиване, след катo същото предложение беше отхвърлено от борда на директорите на компанията.

Решението на BBVA идва, след като в понеделник бордът на директорите на Sabadell обяви, че непоисканата оферта значително подценява потенциала и възможностите за растеж на банката. От борда изразиха същата позиция и днес. 

Изпълнителният председател на BBVA Карлос Торес Вия обаче заяви:

"Предоставяме на акционерите на Banco Sabadell изключително атрактивна оферта за създаването на банка с по-големи мащаби на един от най-важните ни пазари".

Офертите за враждебно придобиване са рядкост в европейския банков сектор. Сходен пример от последните години е успешното придобиване на UBI Banca от страна на Intesa през 2020 г.

Акциите на BBVA поевтиняваха с 5% по-рано днес, докато тези на Sabadell поскъпваха с 5.5%.

"Ние смятаме, че сделката е въпрос на цена и че двете банки ще преговарят и ще се откажат от пътя на враждебното придобиване," казва анализатори на Alantra, допълвайки, че предстои да се види дали от Sabadell ще искат да преговарят.

"Според нас, офертата за враждебно придобиване може да бъде губеща и за двете банки. Sabadell би се защитила, но предстои да се види какви ще са пораженията, защото това може да бъде дълъг процес," казват още те.

Испанското правителство е против офертата за враждебно придобиване, е заявил източник на Reuters от министерството на икономиката.

BBVA, която е втората най-голяма испанска банка по пазарна стойност след Santander, предлага съотношение на замяна от 1 новоиздадена акция на BBVA за всеки 4.83 акции на Sabadell, което е с 30% над цените на затваряне от 29 април.

Намаляване на разходите

Испанските банки търсят начини за увеличаване на приходите, тъй като ефектът от високите лихвени проценти започва да отслабва.

BBVA се стреми да създаде банка с над 100 милиона клиенти в световен мащаб и активи, които надхвърлят 1 трлн. евро, като по този показател ще отстъпва само на Santander сред испанските банки.

Това е втрият опит за обединяване на BBVA и Sabadell. Те прекратиха преговорите за сливане през ноември 2020 г., след като не успяха да се договорят за условията, в това число и за цената.

Инвеститори на дребно притежават близо половината от акциите на Sabadell, а сред институционалните инвеститори личат имена, като BlackRock и Dimensional Fund Advisors.

Придобиването на Sabadell би позволило на BBVA да диверсифицира дейността си извън Мексико, където е нейният основен пазар и други развиващите с икономики, като Турция и Южна Америка, и да се фокусира върху испанския пазар.

"Всички заинтересовани страни ще се облагодетелстват от тази операция, " заяви главният изпълнителен директор на BBVA Онур Генч.  

"Banco Sabadell се справя отлично със забележителен прогрес в последните години, а сега акционерите ѝ може да се присъединят към компания с несравнима комбинация от растеж и рентабилност в Европа".

Сделката, която от BBVA изчисляват, че може да доведе до намаляване на разходите с 850 млн. евро преди данъци, би предоставила на акционерите на Sabadell 16-процентен дял в общата банка.

Новата банка би изпреварила Caixabank като най-голямата испанска банка по активи с над 625 млрд. евро. За сравнение, активите на Caixabank възлизат на малко над 574 млрд. евро.

Испанският банков сектор преминава през период на консолидация, тъй като банките търсят начини за намаляване на разходите и увеличаване на мащабите. В Испания вече има 10 банки, в сравнение с 55 преди началото на глобалната финансова криза през 2008 г.