62-годишен мъж почина месеци, след като стана първия жив реципиент в света на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек – постижение, определено като крайъгълен камък в медицината.

Рик Слейман получи бъбрека в Massachusetts General през март, след като беше диагностициран с краен стадий на бъбречно заболяване миналата година. От болницата посочиха, че няма индикации смъртта му да е резултат от трансплантацията.

След като претърпя четиричасова операция по препоръка на лекарите си, Слейман беше изписан от болницата през април, припомня CNN. След операцията специалистите заявиха, че вярват, че новият бъбрек може да издържи години, но признаха, че има много неизвестни при трансплантациите от животно на човек. От болницата посочиха още:

"Господин Слейман завинаги ще бъде възприеман като фар на надежда за безброй пациенти с трансплантации по целия свят и ние сме дълбоко признателни за неговото доверие и желание да напредне в областта на ксенотрансплантацията.“

Семейството на Слейман го описва като мил човек, отдаден на хората в живота си.

„Милиони хора по света научиха историята на Рик. Чувствахме се – и все още се чувстваме – утешени от оптимизма, който той вдъхна на пациентите, отчаяно чакащи трансплантация.“

Слейман е пациент в програмата за трансплантация на болницата в продължение на 11 години. Той получава бъбрек от човешки донор през 2018 г., след като дълги години живее с диабет и високо кръвно налягане. Бъбрекът започва да показва признаци на недостатъчност пет години по-късно и той подновява диализата през 2023 г. Той описва мотивацията си:

„Видях тази възможност не само като начин да ми помогне, но и като начин да осигуря надежда на хилядите хора, които се нуждаят от трансплантация, за да оцелеят“.

Д-р Тацуо Кавай, директор на Центъра за клинична трансплантационна толерантност Legorreta, извърши новаторската операция през март под бурни аплодисменти в операционната зала.

Нуждата от органи далеч надхвърля наличния им брой в САЩ. Според Мрежата за осигуряване и трансплантация на органи, в момента има повече от 100 000 чакащи.

Експертите отдавна проучват как безопасно и успешно да трансплантират животински органи на хора, което, според тях, може да помогне за разрешаване на проблема с недостига на органи.

Преди тази на Слейман са извършени само две трансплантации с органи от свине – и двете на сърце, като и двамата пациенти починаха седмици след получаването на сърцата.

От EGenesis - биотехнологичната компания, предоставила генетично модифицирания свински бъбрек, наричат Слейман „истински пионер“.

„Ние сме дълбоко благодарни на г-н Слейман и неговото семейство и ще почетем неговото наследство и безценен принос към науката и медицината, като продължим усилията си да напредваме в ксенотрансплантацията в името на милиони пациенти по света, нуждаещи се от животоспасяващи органи“.