Престоят в Airbnb може да поевтинее, след като главният изпълнителен директор на компанията заяви, че иска краткосрочните наеми да станат по-конкурентни на хотелските тарифи.

През последните години нарастващите такси за почистване и резервации в платформата за краткосрочно настаняване предизвикаха оплаквания от клиенти, че наемите на имоти в Airbnb често са по-високи от престоя в хотел.

Сега главният изпълнителен директор Брайън Чески - съосновател на компанията, създадена през 2008 г., казва пред Bloomberg, че Airbnb възнамерява да подобри структурата на ценообразуване.

„Искаме цените да се променят и да бъдем по-конкурентни, в сравнение с хотелите – това е наистина важно“.

Чески обяви новите инициативи за намаляване на потребителските разходи по време на представянето на резултатите на компанията за първото тримесечие.

„Когато стартирахме Airbnb, нашият първоначален лозунг беше „евтина достъпна алтернатива на хотел“. И основната причина хората да идват при нас е, че даваме по-добра стойност от хотел. Ние все още смятаме, че това е основното, което трябва да предложим“.

Новите мерки включват обявяване на общата сума, за да се изсветли таксата за обслужване и да се покаже на гостите пълна разбивка на стойността на резервацията, преди да бъдат приложени отстъпки.

Airbnb вече започна да предлага на дългосрочните си гости седмични и месечни отстъпки, за да насърчи по-достъпните наеми и да ги подтикне да правят повече резервации.

Нов инструмент за сравняване на цените за домакините ще даде представа за средната цена на подобни обяви в техния район, когато актуализират стойността на техните имоти. Понастоящем този инструмент не включва цените на близките хотели, но Airbnb насърчава домакините да следят и тях.

Що се отнася до таксите за почистване, Чески казва, че 300 000 собственици са намалили цената на услугата или са я премахнали напълно. Платформата също така въвежда система за проверка на имотите с изкуствен интелект, за да отсее фалшивите, базирана на изображения от Google Earth.

Подобрените филтри за търсене, включително опцията за разглеждане само на домове, подходящи за домашни любимци, или по размер на леглото, са сред 50-те подобрения, стартиращи през май.

Чески добавя:

„Трябва да подредим къщата си. Трябва да се уверим, че имотите са страхотни, че предоставяме отлично обслужване на клиентите и че сме достъпни.“