Днес страните от ЕС дадоха окончателното си одобрение за закон за намаляването на емисиите от въглероден диоксид на камионите, според който повечето тежкотоварни превозни средства, продавани в ЕС след 2040 г., трябва да бъдат с нулеви емисии.

Законът ще наложи 90% намаление на емисиите от въглероден диоксид от новите тежкотоварни превозни средства до 2040 г. Това означава, че производителите ще трябва да продават голям дял камиони с нулеви емисии, в това число електрически и задвижвани от водород, за да неутрализират останалите продажби на превозни средства с емисии на въглреоден диоксид през 2040 г.

Повечето камиони по пътищата на Европа в момента използват дизелово гориво, което генерира емисии на парникови газове и замърсители на въздуха, свързвани с рак на белите дробове и респираторни заболявания. Тежкотоварните камиони отделят една четвърт от емисиите на сухопътния транспорт в Европа.

Производителите на камиони също така ще трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид на техните автопаркове с 45% до 2030 г., заменяйки настоящата цел от 30% и 65% до 2035 г.

От 2030 г. 90% от новите градски автобуси в ЕС ще трябва да са с нулеви емисии, като процентът им трябва да се увеличи до 100% през 2035 г.

Подкрепа от правителствата 

От Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) определиха политиката на ЕС като най-амбициозната в света и заявиха, че поставените цели ще бъдат изпълнени, само ако правителствата ги съчетаят с бързото пускане на 50 000 зарядни станции, подходящи за камиони до 2030 г.

Политиката на ЕС по отношение на въглеродните емисии на камионите вече има одобрението на страните от ЕС и на Европейския парламент, което означава, че може да се превърне в закон.

Това е така въпреки оплакванията в последно време от Германия и дясноцентристки депутати в ЕС, които искаха мерките да позволяват да се продават повече камиони с двигатели с вътрешно горене след 2040 г., ако те използват CO2 неутрални горива.

По време на днешното гласуване само Италия, Полша и Словакия се противопоставиха на мерките, докато Чехия гласува „въздържал се“, според представител на ЕС.

За да получат подкрепата на Германия, миналия месец страните от ЕС добавиха към закона текст, който гласи, че Европейската комисия ще обмисли разработване на правила в бъдеще, които да засягат камионите, използващи CO2 неутрални горива.