Международният валутен фонд попари надеждите за предстоящ нов заем за засегнатата от тежка финансова криза Аржентина, въпреки че институцията похвали по-доброто от очакванотото представяне на аржентинската икономика при управлението на либертарианския президент Хавиер Милей.

Фондът заяви, че Аржентина е изпълнила всички цели на своя съществуващ заем от 43 милиарда долара през първото тримесечие на 2024 г. и че ще отпусне средства на стойност 800 милиона долара в съответствие с текущия график на програмата.

Аржентина се нуждае от парите, за да върне на МВФ заеми от предишни правителства по програмата, която стартира през 2018 година и първоначално беше на стойност 57 милиарда долара. Тя беше рефинансирана през 2022 г., пише Financial Times. 

Милей, който намали фискалния дефицит на Аржентина от встъпването си в длъжност през декември, заяви през март, че правителството му е в много силна позиция да постигне нова сделка с МВФ. Той добави, че иска да събере 15 милиарда долара от външни кредитори, за да подкрепи плана си за премахване на строгия капиталов контрол в Аржентина, който, според икономистите, е основна пречка пред растежа.

Финансовият министър на Аржентина Пабло Куирно коментира пред Financial Times, че правителството и МВФ са започнали да обсъждат ново споразумение през последните седмици.

Анализаторите, цитирани от изданието, обаче смятат, че е малко вероятно МВФ да одобри допълнителни средства за Аржентина, която вече е най-големият му длъжник и има 22 заема от 1958 г. насам, докато Милей не докаже, че реформите му са устойчиви.

Пари срещу реформи

Милей контролира по-малко от 15% от местата в Конгреса на страната. Досега той разчиташе на изпълнителната власт, за да осигури първия тримесечен фискален излишък на Аржентина от 2008 г. насам, включително чрез намаляване на социалните разходи и спиране на проекти за обществено строителство.

Миналия месец Майлей спечели подкрепата на долната камара за първите си законодателни актове - широкообхватен законопроект за икономическа реформа и набор от повишения на данъците, но в Сената се очакват тежки битки и по двата законопроекта.

Икономическата криза в Аржентина се задълбочи през последните месеци, като реалните заплати и потребителските разходи се сринаха. Влиятелните профсъюзи организират все по-чести протести срещу правителството.

МВФ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на южноамериканската държава ще се свие с 2.8% през 2024 г.

В изявлението си МВФ отчита, че "решителното прилагане на плана за стабилизиране от правителството е довело до по-бърз от очакваното напредък във възстановяването на макроикономическата стабилност“.

Понижение на лихвите 

Междувременно централната банка на Аржентина намали референтния лихвен процент тази сутрин, след като инфлацията се забави за четвърти пореден месец до 289.4% годишно, на фона на строгите мерки за икономии от страна на Хавиер Милей.

Централната банка каза, че е намалила овърнайт лихвата от 50% на 40%, което е петото голямо намаление, откакто Милей встъпи в длъжност през декември.

Изпадналата в затруднения южноамериканска страна отчете месечен ръст на потребителските цени от 8.8%, който все още е висок, но се понижава за четвърти пореден месец след пика от над 25%, достигнат през декември. Показателят е и малко по-нисък от предварителните очаквания, които бяха за ниво от около 9 на сто.  

Милей прокарва твърда политика на строги икономии, която, поне засега, се харесва на инвеститорите и беше основният двигател за укрепването на фискалната позиция на правителството. Финсовите реформи задвижиха и поскъпването на акциите и облигациите в Аржентина.