Притежаваната от Alphabet Google ще инвестира още 1 млрд. долара в разширяването на своя комплекс от центрове за данни във Финландия с цел подкрепа на дейността ѝ в сферата на изкуствения интелект (AI) в Европа.

В последните години в скандинавските държави бяха разположени много центрове за данни заради по-хладния климат в региона, данъчните облекчения и изобилието от енергия от възобновяеми източници.

В последно време в съседите на Финландия, Швеция и Норвегия има все повече критики по адрес на центровете за данни, като някои експерти от индустрията твърдят, че скандинавските държави трябва да използват възобновяемата си енергия за продукти, като зелена стомана, която би могла да остави по-висока стойност за отделните държави.

Капацитетът за добив на вятърна енергия на Финландия обаче нарасна толкова много в последните години (със 75%, до 5 677 мегавата само през 2022 г.), че в дните с вятър цените паднаха до отрицателни стойности, сочат данни от индустрията.

По тази причина остава капацитет за електроенергия от възобновяеми източници и за центрове за данни, като тези на Google, която купува вятърна енергия от Финландия с дългосрочни договори.

Анализатори смятат, че консумацията на електроенергия на центровете за данни предстои да нарасне значително поради бързия ръст в използването на AI, което е и една от причините зад инвестиционното решение на Google за нов център за данни до съществуващия вече в Хамина, Финландия, който използва 97% електроенергия без въглерод.

"Топлината, отделяна от нашия финландски център за данни, ще бъде пренасочвана към топлофикационната мрежа в Хамина, която се използва за отоплението на домакинства, училища и обществени учреждения," казват от Google.

От компанията допълват, че са си поставили за цел да постигнат нетни нулеви емисии във всички свои дейности и по веригата на стойност до 2030 г. Освен финландската си инвестиция, технологичният гигант обяви през миналия месец, че ще строи центрове за данни и в Нидерландия, и в Белгия.