500 дивана. Това е броят на артикулите, които всеки ден излизат от фабриките на Мебел Стил у нас.

Компанията, която е един от най-големите производители на тапицирана мебел в страната, разполага с четири производствени бази (един от заводите е за матраци, а останалите три произвеждат мека мебел) и 630 служители.

През 2022 г. от поточните й линии слизат 167 000 продукта, а днес дружеството изнася 50% от производството си за повече от 25 държави, разположени на 5 континента.

У нас Мебел Стил продава артикулите си във всички основни мебелни магазини – повече от 300 точки в страната. Компанията е единствената в България, която произвежда така наречените реклайнери – запазена марка за китайските мебелни фирми.

10 000 евро инвестиция в нови модели

За да излезе един диван от завода на Мебел Стил, върху него работят 60 души. Производството е 12-степенно, като само три от линиите са автоматизирани, разказва създателят на компанията инженер Илко Илиев.

Сложният процес на изработка не позволява по-голяма автоматизация, но дружеството следи новостите в бранша и влага средства във високотехнологични машини, които облекчават работата и подобряват производителността на работниците.

Развойното звено, съвместно с търговския отдел на Мебел Стил, работи върху създаването на нови модели дивани – по 7-8 на година. Във всеки от тях се инвестират между 7 и 10 хиляди евро, разказва Илиев.

Само 2-3 на 10 модела успяват да се превърнат в бестселъри – тоест от тях се реализират повече от 1000 бройки на пазара. Средната цена на продуктите на Мебел Стил пък е 570 лв. без ДДС.

Всеки пазар обаче си има специфики – диваните, които се харесват на българите, не са успешен модел в Италия, например, посочва търговският директор на компанията Десислава Данева. Затова екипът й редовно се включва в различни мебелни изложения по света и следи стриктно пазара за нововъведения.

През миналата седмица на Пролетния панаир в Търговище, в който Мебел Стил по традиция участва, компанията показа диван с „музикални“ крачета. Част от моделите пък могат да бъдат оборудвани със стойка за вино, настолна лампа или безжично зарядно за мобилни устройства.

Darik Business Review

Най-популярният си диван компанията кръщава Рио – моделът е най-продаваният в чужбина, като 90% от производството му отива за износ.

Търговците, които разпространяват продуктите на фирмата обаче, често ги преименуват и тъй като компанията не разработва бранд за крайни клиенти, нито един от артикулите й не носи етикет „Мебел Стил“.

Darik Business Review

В началото беше матракът

Въпреки големите си мащаби, Мебел Стил и до днес остава семейна компания. Инженер Илиев, сложил началото й през 1995 г. съвместно с брат си, първоначално крои матраци на пода в хола. Оказва се, че е открил пазарна ниша, благодарение на която удвоява капитала още първия месец.

Днес общата площ на производствените бази на дружеството е над 100 180 кв. м, а първият завод е открит в Търговище (в града се намира и четвъртата фабрика на компанията). Втората производствена база е отворена в близкото село Макариополско през 2015 г., а заводът в Попово – през 2017 г.

Производството на дивани и днес е общ бизнес за семейството. Наследници на Илиев, който все още участва в ежедневните дейности на компанията, са синът и дъщеря му. И двамата се включват в работата още в шести клас, стартирайки от най-ниското ниво в производството.

15 служители на компанията пък в момента имат над 20 години стаж в Мебел Стил, което вероятно се дължи и на над 20-те нестандартни социални придобивки, които дружеството осигурява, разказва директорът Човешки ресурси Таня Иванова.

Darik Business Review

Служители без бързи кредити

Една от тях, безспорно, е политиката на фирмата да отпуска безлихвени кредити на служителите си. Целта на мярката е да минимизира използването на бързи заеми с висока лихва и тя е постигната бързо, разказва инж. Илиев. Ако преди години разчитащите на подобни финансови продукти в компанията са 70-80 души, към днешна дата те са не повече от 5 човека.

Мебел Стил осигурява на служителите си и безплатни лекарски прегледи, а във всеки завод има медицински персонал на пълен работен ден. Във всяка от фабриките има стол за хранене, а обядът струва 50 стотинки на ден. Фирмата дава възможност и за безплатна юридическа помощ на досъдебна фаза.

С картите си за достъп до работното място служителите могат да се възползват от намаление на 12 услуги, предлагани в Търговище, сред които и зареждане на гориво. Фондът „Помогни на колега“ пък осигурява на затруднените или заболели работници финансова помощ, към която традиционно се включва и ръководството на компанията.

Въпреки всички тези социални придобивки, битката за кадри не е лесна, признава Таня Иванова. Мебел Стил подкрепя откриването на дуални паралелки в три професионални гимназии в района, надявайки се младите кадри да се влеят в редиците на компанията след завършването си.

Нови проекти

Плановете за развитие и нови инвестиции са ежедневие за семейството на Илко Илиев и служителите на компанията.

Освен с основната си дейност по създаването на мека мебел, фамилията е заета и с производството на пелети в търговищкото село Алваново. Заводът се захранва с отпадъчна дървесина от другите фабрики, като произвежда 200 т пелети месечно, предназначени за българския пазар.

Фирмата Ем Ес Трейдинг пък се занимава с внос и търговия на материали за мека мебел и матраци. Предстои откриването на завод за дървени къщи и медицинско-естетически център в Търговище.

Екипът на Darik Business Review посети заводите на Мебел Стил в рамките на кампанията "Мебелите на България - традиции и иновации" на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).