Над 600 млн. евро е инвестирала австрийската Kronospan у нас от 2016 г. насам.

Само в новото производство на компанията във Велико Търново са вложени над 300 млн. евро, където се намира и единствената у нас инсталация за рециклиране на дървесни отпадъци.

Кроношпан България планирани още 5 млн. инвестиции до края на годината в устойчиво производство, съобщи мениджърът снабдяване с дървесина в компанията инж. Петър Дишков по време на тур из завода в старата столица, организиран от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Всичко започва в Бургас

Кроношпан България стартира дейност у нас през 1997 г. в Бургас, като на мястото на бившия дървопреработващ завод е изградена изцяло нова модерна фабрика, която в момента произвежда OSB плоскости за строителството.

Вторият завод на компанията е разположен във Велико Търново и започва работа през 2006 г. В момента капацитетът на двете производства е над 1 млн. кубични метра материали от дървесина. Компанията има 475 служители, разполага с логистичен и дизайн център в София.

Основните й пазари са балканските страни, Италия, Африка и Близкия Изток, а 80% от продукцията отива за износ.

Заводът във Велико Търново – един от най-модерните в Европа

В завода на компанията във Велико Търново са инвестирани 300 млн. евро, като планираните нови инвестиции до края на годината ще възлязат на 5 млн. евро, съобщи инж. Петър Дишков по време на тур из фабриката.

В него работят две производствени линии - за производство на ПДЧ и и МДФ. Тук се намира и единствената по рода си у нас инсталация за рециклиране на дървесни отпадъци, в която са вложени между 20 и 30 на сто от общите инвестиции на компанията в страната.

В нея пристигат дървесните отпадъци от четирите депа за рециклиране на Кроношпан у нас, които се събират в 130 контейнера, разположени на територията на различни общини.

За периода януари – септември 2023 г. в инсталацията са рециклирани 25 000 тона дървесина, равняващи се на 200 000 спасени дървета. За изминалата година рециклираната дървесина възлиза на 24 000 тона.

Дървесина от устойчиво стопанисвани гори

Кроношпан България замества едрата дървесина, добивана от стари гори, с дървесни отпадъци и с дървесина, добита при устойчиво стопанисване на горите, посочи още инж. Петър Дишков.

На територията на подобни гори се провеждат регламентирани сечи и залесявания, които удължават живота им и гарантират здравето на дърветата.

„Ако горите не стопанисват добре, дърветата започват да изсъхват и падат“, разказа и директорът на Северноцентралното държавно предприятие ДП-Габрово инж. Иван Недков.

При лесовъдските акции се отсичат от 10 до 20% от дърветата, с което гората се поддържа в добро състояние и се пазят екологичните й функции.

Браншът осигурява 3% от БВП на страната

Предприятията, членуващи в Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост у нас, осигуряват 3% от БВП на страната, генерирайки 2.5 мрд. долара оборот. Заетите в тях служители са над 55 000, а 80% от продукцията отива за износ. 

Секторът обаче се сблъсква с широко разпространеното схващане у нас, че е „дървена мафия“ и е отговорен за изсичането на българските гори.

„Бизнесът ни спазва всички европейски изисквания и стандарти. Ние сме социално отговорни към обществото и природата“, посочи изпълнителният директор на БКДМП Даниела Петрова.

И допълни, че компаниите от сектора нямат интерес да унищожават суровината си. "Напротив, ние сме толкова загрижени за горите, колкото и останалите", завърши тя.

Мениджърът снабдяване с дървесина в Кроношпан България инж. Петър Дишков ще вземе участие във втората конференция на Darik Business Review за 2023 г. - Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие. Програма на събитието ще намерите тук.