Stellantis очаква сериозна битка с китайските конкуренти на европейския пазар на електромобили, както и значителни социални последици в резултат на това, заяви главният изпълнителен директор на групата Карлос Таварес.

Таварес посочи, че митата върху китайските автомобили, внасяни в Европа и САЩ, са "сериозен капан за страните, които тръгнат по този път" и няма да позволят на западните автопроизводители да избегнат преструктурирането, необходимо за да отговорят на предизвикателството на по-евтините продукти на китайските производители.

Според Таварес, митата единствено ще подхранят инфлацията в регионите, където бъдат наложени, което потенциално ще се отрази на продажбите и производството.

"Не говорим за еврата на Дарвин, ние се намираме в нея," заяви Таварес, допълвайки, че ценовата битка с китайските конкуренти ще е "много тежка".

Европейската комисия ще представи на 5 юни първоначалното си решение относно потенциалните мита за китайски електромобили, а от САЩ вече обявиха, че ще наложат 100% мито. Китай пък заплашва с ответни мита.

"Когато се бориш срещу конкуренцията, за да поемеш 30% от предимството по отношение на разходите в полза на китайците, има социални последици. Но правителствата в Европа не искат да се изправят пред тази реалност в момента", заяви Таварес.