Президентът на САЩ Джо Байдън увеличи четворно митата за електрически автомобили (EV) от Китай до 100%, с което на практика запечата един от най-големите пазари на леки автомобили в света за най-големия производител на елколи.

“Решен съм, че бъдещето на електрически автомобили ще се създава в Америка от синдикални работници,” заяви Байдън по-рано през седмица. Истинското бойно поле по отношение на електромобилите обаче може би е далeч отвъд бреговете на САЩ – в Европа, пише CNN.

В момента САЩ купува много малко електромобили от Китай. В Европа положението е много различно, като това е най-големият експортен пазар за китайските производители на електромобили.

Предприетите от Вашингтон драстични мерки засилват натиска върху Европейския съюз да защити своите автопроизводители, които вероятно ще се сблъскат с още по-ожесточена конкуренция от страна на китайския внос на електромобили, ако те бъдат изолирани от щатския пазар.

Най-новите щатски мита върху електромобилите и други стоки от Китай, сред които полупроводници и батерии, може да “принудят Брюксел да се намеси”, тъй като щатските мита може да пренасочат голяма част от търговията към Европа, казва Джоузеф Уебстър, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

“Брюксел ще трябва да действа бързо, като наложи собствени мита или приеме потопа от произведени в Китай стоки.”

ЕС вече разследва държавната помощ за китайски производители на електромобили и ако установи, че цените им са изкуствено занижени, ще обяви допълнителни вносни мита до началото на юли. От Брюксел подозират, че субсидиите от страна на Пекин може да създават нелоялна конкуренция за европейските автопроизводители.

Повишението на митата за китайски електромобили от страна на САЩ “улеснява” ЕС в това да вдигне своите мита “до 30%,” което би представлявало тройно увеличение, в сравнение с настоящите нива, казва Агата Крац, директор в компанията за проучвания Rhodium Group.

За Брюксел обаче ще бъде “много трудно” да изравни щатските тарифи, казва тя пред CNN. ЕС “ не може да оправдае много по-високо увеличение от 30%, тъй като митата трябва да отговарят на констатациите от разследването за мащабите на държавните субсидии в Китай.”

“Това означава, че ЕС ще трябва да проучи други инструменти и отбранителни тактики, за да се опита да ограничи притока от произведени в Китай електромобили към Европа,” допълва тя. Те може да включват мерки, насочени към сигурността на данните и строго прилагане на екологични и трудови стандарти.

Наложените от ЕС мита може да имат обратен ефект

По данни на Citi, 36% от китайския износ на електромобили е бил за ЕС през миналата година, което е повече от следващите пет най-големи пазара взети заедно. За сравнение, САЩ в момента получава едва 1.1% от китайския износ на електромобили. Това се равнява на по-малко от 365 млн. долара, според консултантската компания Capital Economics.

Китайските марки имат много по-ниски производствени разходи от европейските си конкуренти. Това означава, че вероятно ще са необходими мита от порядъка на 40-50%, “които да направят европейския пазар непривлекателен за китайските износители на електромобили,” казва Крац от Rhodium Group.

За BYD, която е най-големият китайски производител на електромобили, митата вероятно ще трябва да са и по-високи, за да имат ефект, допълват те. Въпреки това, мита на подобни нива са малко вероятни, според Rhodium Group.

Това е така, защото те, в крайна сметка, могат да навредят и на европейските производители на електромобили, много от които произвеждат коли в Китай, които след това продават в Европа.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе предупреди, че Европа трябва да действа предпазливо.

“Не смятаме, че нашата индустрия има нужда от защита,” заяви той пред анализатори, допълвайки, че работата в глобален мащаб е предимство. “Това предимство може лесно да бъде застрашено с въвеждането на вносни мита.”

ЕС също така би искал да избегне провокирането на ответни мерки от страна на Пекин, които биха могли да вгорчат живота на европейските автопроизводители, които продават в Китай.

“ЕС е в много различна ситуация от тази на САЩ, тъй като германските автопроизводители разчитат сериозно на китайския пазар, за да генерират значителни продажби и печалби,” посочва Ту Ле, управляващ директор на консултантската компания Sino Auto Insights.

“По тази причина вероятността ЕС да предприеме нещо сериозно е много малка.”

Назрява ли търговска война?

Наложените от Байдън мита говорят за засилващо се усещане за спешност сред западните политици да предотвратят унищожаването на работни места и стратегически важни индустрии от страна на евтиния китайски внос.

Като търговски партньор, Китай е много по-важна за ЕС, отколкото за САЩ— най-важното е, че той представлява много по-голям пазар за износ на стоки от ЕС. Въпреки това Брюксел заема по-защитна позиция относно търговията.

Освен разследването на китайските електромобили, ЕС проверява и предполагаем дъмпинг при промишлени продукти от страна на Китай или нелоялна държавна помощ за китайски производители на вятърни турбини.

“ЕС използва целия си набор от инструменти в момента, за да защитава икономиката си и европейски работни места от това, което счита за нелоялни търговски практики от страна на Китай,” казва Крац, която предполага, че ЕС и Китай вече са въвлечени в търговска война на ниско ниво.

“Бих казала, че навлизаме в много напрегнат период по отношение на търговските взаимоотношения и търговската защита,” допълва тя.

САЩ може също така да окаже натиск върху ЕС и други свои съюзници за намаляване на търговията им с Китай, както го направи успешно с полупроводниците.

В изявлението, в което бяха обявени новите мита, от Белия дом посочиха, че ще продължат да си сътрудничат със своите съюзници “за укрепване на сътрудничеството за справяне със споделените опасения по отношение на нелоялните практики на Китай.”

На среща в Италия през следващия месец лидерите на страните от Г-7 ще обсъждат как да защитят своите индустрии от китайската конкуренция.

“Следващите няколко седмици ще бъдат показателни,” казва Джош Липски, старши директор в Атлантическия съвет. “Ако Европа и страните от Г-7 предприемат същите или сходни мерки на тези на САЩ, това може да накара Пекин да осъзнае, че този път е различно,” казва той.

“От друга страна, ако Европа хеджира залозите си, след собственото си антидъмпингово разследване, тя може да потвърди мнението на Китай, че тяхното предизвикателство е основно САЩ, а не останалите развити икономики.”