Цената на медта може да нарасне четирикратно в следващите няколко години и да премине границата от 40 000 долара за тон. Това прогнозира хеджфонд мениджърът Пиер Андуран, цитиран от Financial Times.   

Основната причина, която движи цените нагоре, е нарастващото търсене, водещо до изчерпване на глобалните запаси от червения метал.

Убедеността на Андуран помогна на неговия фонд Commodities Discretionary Enhanced, който управлява активи на стойност 1.3 милиарда долара, да се възстанови от 55-процентната загуба, регистрирана през миналата година. Тя дойде след неуспешните петролни залози на Андуран, но само от началото на тази година фондът му е натрупал доходност от 83%.

Медта, която е критичен метал в основата на енергийния преход, поскъпна с почти 20% тази година, достигайки рекордните 11 000 долара за тон тази седмица. Но Андуран смята, че ралито може да стигне много по-далеч, тъй като предлагането не успява да покрие търсенето. Пред Financial Times той коментира:

"Вървим към удвояване на ръста на търсенето на мед поради електрификацията на света, включително електрическите превозни средства, слънчевите панели, вятърните паркове, но също така и приложенията ѝ във военната индустрия и центрове за данни. Мисля, че можем да стигнем до 40 000 долара за тон през следващите около четири години“.

Офертата на минната компания BHP за придобиването на нейния конкурент Anglo American също се разглежда като знак, че е по-трудно и скъпо да се изградят нови добивни мощности, отколкото да се купуват вече разработени мини.

Андуран - бивш търговец на Goldman Sachs, който, преди да стартира Andurand Capital, беше един от съоснователите на BlueGold Capital, вярва, че експлоатацията на настоящите мини няма да бъде достатъчна, за да се справи с нарастващото търсене на мед. Индустрията изчислява, че разработването на нова мина обикновено отнема 15 години.

Андуран признава, че е бил "наказан" от своята прогноза, че цените на петрола ще се повишат до 140 долара за барел. Тя не се оправда, въпреки конфликтите в Украйна и Близкия изток.

"Мисля, че петролните търговци са се научили да бъдат доста предпазливи, когато се вълнуват от потенциални прекъсвания на доставките. Мисля, че всички загубихме много пари, очаквайки прекъсване на доставките, което не се случи". 

Суровият петрол от сорта брент в момента се търгува за 81.50 долара за барел - доста под пика от близо 98 долара, достигнат през септември.

Французинът, който постигна огромни печалби на енергийните пазари по време на пандемията от COVID-19 и ранните етапи на войната в Украйна, каза, че вече не очаква голям скок на цените на суровия петрол. 

Въпреки миналогодишните загуби, годишната нетна възвръщаемост на неговия фонд от началото му през юни 2019 г. до момента е 34%, според източници на FT.

Андуран има оптимистична гледна точка и за други суровини, включително какаото, чиято цена се утрои от началото на годината до средата на април, както и алуминия, който той смята, че ще продължи да поскъпва поради същите причини като медта.