Индийската компания Agnikul Cosmos отмени тестови полет на първата си ракета, който беше насрочен за днес, секунди преди изстрелването ѝ. Това се случва за четвърти път в последните три месеца.

Изстрелването на втората индийска ракета, създадена от частна компания и първата, която използва комбинация от газово и течно гориво, беше отлагано на три пъти преди това поради технически проблеми, като единият от полетите беше отменен около 90 секунди преди излитането.

Изстрелването, което беше насрочено за по-рано днес, първо беше забавено с повече от шест минути "поради техническа грешка при обратното броене", като беше даден нов час за изстрелване.

Само пет секунди преди него обаче то беше "поставено на временно изчакване за проверка на ефективността на възпламенителя", след което беше отменено напълно.

Очакваше се мисията да продължи две минути, като през това време да се тества новият "полукриогенен" двигател и 3D принтирани части. Ако беше завършила успешно, мисията щеше да представлява технологична стъпка напред за страната, чиято Индийска организация за космически изследвания (ISRO) все още няма успешен полет с полукриогенен двигател.

Двустепенната ракета Agnibaan на Agnikul Cosmos може да изведе до 300 кг полезен това в орбита на височина около 700 км, казват от компанията. За сравнение, ракетата Falcon Heavy на SpaceX може да изведе до 63 500 кг в ниската околоземна орбита.

Първата частно разработена ракета на Индия, която беше дело на компанията Skyroot, беше изстреляна от ISRO през 2022 г.

Основаната през 2017 г. Agnikul управлява частна площадка за изстрелване и център за контрол на мисии, докато ISRO управлява всички останали площадки за изстрелване в страната.