За 93.8% от българите качеството е важно или решаващо при пазаруване. Това сочат резултатите от проучване, проведено от Лидл България през април 2024 г. сред 120 000 души чрез анкета в мобилното приложение Lidl Plus.

Цената продължава да бъде изключително важна за 82.8% от българските потребители, а лесното и бързо ориентиране в магазина натежава при избора на място за пазаруване при 85.4% от тях.

Лидл България

Подобна е ситуацията и в Европа, сочат данните от най-новия доклад на McKinsey и EuroCommerce State of Grocery 2024, който определя ключовите тенденции при търговията с бързооборотни стоки в региона - потребителите остават чувствителни към цените, но интересът към качеството расте. 

Промоции, доверие в собствените марки и съотношение цена-качество

Предизвикателната среда - войната в Украйна, проблемите във веригата на доставки и високата инфлация, са повлияли върху потребителските нагласи, отбелязват от ритейлъра.

Наблюдава се засилен интерес към промоционалните и продуктите от собствени марки, като потребителят е все по-взискателен и все повече се интересува от съотношението цена-качество. 

"Пилеенето на пари не е на мода, което е признак за по-високата финансова грамотност на пазаруващите", каза главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска и добави:

“Хората ни избират именно заради това – високо качество, изгодни цени, бързо и лесно пазаруване. Тези предимства са заложени в нашия бизнес модел на смарт дискаунтър, в основата на който са собствените марки и ефективните процеси." 

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България

Над 90% от потребителите се доверяват при пазаруване на собствените марки на Lidl, сочат още резултатите от проучването на ритейлъра, проведено у нас. 65.2% от тях обясняват това с факта, че са опитвали продукти от тези марки и ги смятат за вкусни и качествени. 

За 27.1% от пазаруващите всички продукти от собствени марки са с проверено качество, гарантирано от търговеца, а за 27.4% тяхното съотношение цена-качество е оптимално.

Една трета от европейските потребители също залагат на собствени марки при пазаруване, сочат още резултатите от доклада на McKinsey и EuroCommerce. 83% са убедени, че качеството им е сходно с това на обичайните продукти в категорията. 

В бъдеще Лидл България планира да разширява асортимента си от собствени марки, съобщи Милена Драгийска. Експертите на веригата откриват голям потенциал в категориите Козметика и Домашни любимци, както и при пуешкото месо - тренд, навлизащ у нас от Европа.

Расте интересът към здравословни и устойчиви продукти

Над 90% от българските потребители проявяват интерес към здравословните продукти, сочат още данните на Лидл България. Над 88% от тях намират в магазините на веригата всичко или почти всичко, което търсят от този сегмент.

Делът от оборота на ритейлъра на плодовете и зеленчуците - фундаментална част от категорията здравословни продукти, непрекъснато расте, особено в последните две години, посочи Милена Драгийска. 

Днес в асортимента на Лидл България всекидневно присъстват над 140 плодове и зеленчуци, които веригата тества за над 700 вида остатъци от пестициди в акредитирани лаборатории в чужбина. 

Рибата пък е втора по ръст на дял от оборота - за да отговори на увеличеното търсене, търговецът вече предлага 13-14 вида риба в постоянния си асортимент. Увеличават се продажбите и на продуктите от серията Clean Label, както и на високопротеиновите продукти. Потребителят вече обръща внимание и на съдържанието на сол и захар при пазаруване.

Над 84% е и делът на хората, които имат интерес към устойчиви продукти, като 56.4% от тях намират почти всичко търсено от категорията в обектите на Лидл. Устойчивият асортимент на веригата включва 1 350 сертифицирани продукта.